Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Антон Тодоров: Делото „Самозванец” е създадено, за да се придаде на Костов легитимация като антикомунист

Двама от най-важните съветници на Живков подкрепят бъдещия син лидер в кариерното му израстване

Антон Тодоров

ДОП „Самозванец” е имало за цел да легитимира Иван Костов като дисидент, антикомунист и антимарксист, но и да го представи на обществото като опозиция на БКП в годините на тоталитаризма. Това разкри политологът Антон Тодоров в поредното си предаване „Документите” по ТВ „Европа”. Делото за оперативна проверка „Самозванец” е заведено през 1979 г. от отдел „Шести” на ДС към Софийско градско управление на МВР. То е продължило шест месеца, а в него основно са събирани сведения от активни доносници и специално вербувани лица за проверката. Изключително активни са агентите Галя, Петър, Вили и др. През този период Костов са го подслушвали, проверявали са му служебния кабинет. Доносниците обаче са дребни агенти, най-активна е Галя. Днес тя е известна като доц. Емилия Л. и е много близка на Митьо Гестапото(Димитър Иванов, последният шеф на политическата полиция у нас, б.р.).
Всичките доноси срещу Иван Костов са на лична основа, главно заради характера му, правил е мегаломански изявления, провокирал е колегите си с темерутския си характер, посочва Тодоров. Агент Вили  например твърди, че Костов разполага с голяма неофициална власт и задкулисна подкрепа. Пак в това дело в донос се изтъква, че  доц. Лальо Радувол, който същевременно и ОРОН към ДС го прави асистент и съдейства за научното издигане на бъдещия министър-председател.

В годините на демокрацията именно като се позовават на делото „Самозванец”  в различни медийни публикации се внушава, че Костов е бил антиживковист и антимарксист, за да му се създаде подходящ ореол като водач в новите демократични процеси.
Антон Тодоров посочва, че бившият дългогодишен шеф на архива на ДС Серафим Стойков пред него е свидетелствал, че делото „Самозванец” е създадено манипулативно, за да се създаде на Костов алиби като антикомунист.
Като доказателства за цялата тази манипулация Антон Тодоров показа редица документи, от които става ясно, че преди нагласената разработка, а и след това Иван Костов винаги е бил изключително близък до върховете във властта на БКП.
Биологическият генезис на Иван Костов, тръгва от катедра „Политикономия” на ВИИ „Карал Маркс”, а после постъпва в  Център за идеологически дисциплини към ВМЕИ”Ленин”. Научен ръководител на Костов става проф. Стоядин Савов, който е сътрудник на ДС, награждаван по този линия от ДС. Изключително як партиен гръб му е и доц. Лальо Радулов, който е ОРОН към ДС. Като асистент в катедра „Политикономия” Костов реално  е бил идеологически работник на БКП, промивал е мозъците на студентите. Винаги когато срещу него е имало настроения и атаки от колеги е получавал солидна защита от хора като академик Евгений Матеев и проф. Иван Илиев – и двамата съветници на Тодор Живков. През 1983 година е създадена специална лаборатория, която работи пряко за генералния секретар Тодор Живков. Оглавена е от проф. Иван Илиев, правил разработки и стратегии за развитие на страната. Лично той привлича Костов към тази лаборатория, посочва Тодоров. Според него съвсем не е случайно, че човек от тази лаборатория става премиер на страната, но представен като демократ.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/anton-todorov-deloto-samozvanets-e-sazdadeno-za-da-se-pridade-na-kostov-legitimatsiya-kato-antikomunist

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!