Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гръцки политик: Добрият турчин е мъртвият турчин...

Напрежението между Гърция и Кипър от една страна и Турция от друга бързо се покачва. Стигна се и до намесата на Европейския съюз.
Бившият гръцки външен министър Теодорос Пангалос заяви директно, че „добрият турчин е мъртвият турчин”.
Той подчерта в интервю за телевизия „Скай”, че Атина има голям проблем с Анкара. „Врагът е безмилостен и няма да бъде преодолян, без значение колко добре ще се държим“, каза Пангалос, който беше външен министър в правителството на ПАСОК от 1996 до 1999 г.
Това не е първото му противоречиво изявление. През 90-те години на миналия век той заяви, че Германия е „гигант с брутална сила и детски мозък“ и обвини Турция, че „стъпва с окървавени ботуши по килимите на Европа“.
Но дори и без неговото крайно изказване напрежението между Турция и Гърция се покачва, след като турски военни кораби попречиха на италиански сондажен съд да търси природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър.
Според Анкара мястото за сондиране се намира в териториалните води на Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция.
След инцидента председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова турските власти да избягват заплахите или действията против която и да било държава-членка на ЕС.
По-рано италианската енергийна компания „ЕНИ” съобщи, че нейната плавателна платформа за добив и проучване на петрол и газ „Сайпем 12000“ е била блокирана от турски военни кораби.

„Изявления, които накърняват добросъседските отношения, трябва да бъдат избягвани, особено в навечерието на срещата във Варна”, предупреди днес Маргаритис Схинас говорител на Европейската комисия по повод действията на Анкара в района на остров Кипър.
„Европейската комисия следи отблизо обстановката. Отново отбелязваме необходимостта Турция безусловно да поддържа добри отношения със своите съседи и да се въздържа от всякакви търкания, заплахи или действия срещу държави от ЕС, което не е в полза на мирното уреждане на споровете. Отбелязваме нуждата от уважение към суверенитета на сухопътното, въздушното и морското пространство на държавите от ЕС”, добави говорителят.
„Не си мислете, че пренебрегваме опортюнистичните опити за търсене на природен газ във водите на Кипър и по Егейското крайбрежие”, каза Ердоган в предавана по телевизията реч от трибуната на парламента.
Кипър обяви в четвъртък, че при проучвателните сондажи от италианската „Ени” и френската компания „Тотал” са открили находища с природен газ.
Ердоган обаче заплаши чуждестранните компании, които работят с кипърското правителство, че „не трябва да бъдат използвани като инструменти за работа, надвишаваща техните граници и силите на страните им”.
„Те стоят против нас, докато не видят нашата армия, кораби и самолети. Още веднъж припомням, че това не може да бъде постигнато, като тайно позират за снимки с изолирани островчета и като канят изследователски кораби в региона с несъществуващи споразумения”, заплаши Ердоган и властите в Кипър.
Той дори сравни отговора на Турция с военните операции в Северна Сирия. „Както на южната ни граница с операциите „Щит на Ефрат” и „Маслинова клонка”, ние унищожаваме онези, които правят погрешни изчисления и сценарии.”
„Нашите бойни кораби, въздушните ни сили и другите охранителни звена следят внимателно всички събития в региона с нареждане да се намесят при необходимост”, каза Ердоган.

Източник: Вести

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_214.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!