Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО поиска Русия да му даде карти и списък къде разполага ракети, "които го застрашават"...

НАТО призовава Русия към прозрачност по въпроса за възможното разполагане на тактически ракетни комплекси „Искандер“ в Калининградската област и като цяло във военната дейност в ексклава.
Това заяви в сряда генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден на срещата на министрите на отбраната на страните от западния отбранителен съюз, предава TACC.
„Засега не наблюдаваме никакво постоянно разместване на „Искандер“ в Калининград, но виждаме, че Русия развива там военна инфраструктура и засилва военното си присъствие. Призоваваме я към максимална прозрачност“, подчерта Столтенберг, предаде "Фокус".
Норвежкият политик потвърди също, че министрите са взели решение за създаването на две нови командни структури на НАТО. Къде обаче ще бъдат изградени и какъв ще бъде броят на персонала в тях ще бъде прието на срещата през юни.
По-рано в медиите се появи информация, че единият от центровете ще бъде базиран в Германия, а другият – в САЩ.

По-рано бе съобщено, че в руския ексклав е създадена инфраструктура за разгръщане на оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М“. Това разкри командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий.
„Готовността за строително-монтажните работи по първия етап е 100%. В експлоатация са предадени осем мобилни укрития (ТМУ), котелно помещение, инженерна мрежа, завършено е благоустройството“, подчерта командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий във видеовръзка за Дните на отворените врати в Министерството на отбраната на Руската федерация. Същевременно военният министър на Москва Сергей Шойгу допълни, че са получени три комплекта системи „Искандер-М“.
За първи път за разполагане на комплексите „Искандер-М“ в Калининградската област в отговор на разгръщането на американски противоракетни системи (ПРО) в Полша и в Чешката република в Москва се заговори през 2008 г., когато президентският пост заемаше Дмитрий Медведев. Към настоящия момент практически всички ракетни бригади на Сухопътните войски на Руската федерация разполагат с „Искандер-М“. Изключение правеше единствено Калининградската област.

Източник: 24 часа

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_948.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!