Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германски прокурор поиска арест на Борисов и Симеонов, за трафик на мигранти - не знаел, че са с имунитет...

Прокурорът от германския град Райфунзен Герхард Мюлер е поискал ареста на премиера Бойко Борисов и заместника му Валери Симеонов, във връзка с разследнане за "трафик на мигранти".
Това се е случило, след като прокурорът е съставил списък с 38 лица, за които е поискана и е издадена европейска заповед за арест. В списъка са ред познати имена от криминалния контингент в България, Сърбия, Гърция, Босна, Косово и пр.
Обвинителят е базирал искането си на доклад от германските служби за това как се организира трафикът на нелегални бежанци за Германия и кои са основните фигури в него. Очевидно в този доклад са присъствали имената на Борисов и Симеонов.
Прокурорът обаче явно не е знаел, че двамата са висши политици в България, и се ползват с имунитет. И е пуснал искането за задържането им.
Тъй като съдът е одобрил заповедта за арест, тя вече е пратена в Главна прокуратура у нас. И сега Цацаров трябва да вземе някакво отношение.

Най-лесно е са откаже да ги предаде, с аргумента, че те имат имунитет. Но ползването на имунитетите в България е силно компрометирано, така че това едва ли би доказало, че двамата са невинни.
Германското правителство няма право да се меси официално в работата на съдебната власт, т.е. Меркел не може да спаси Бойко. Вероятно би могла, ако се бяха усетили, преди информацията да изтече. Но сега всяко нейно действие би се изтъкнало като намеса в работата на магистратите.
Припомняме, преди време дясната ръка на Симеонов в партия му, бе арестувана за  контрабанда на мигранти. Тя се призна за виновна и получи условна присъда.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_882.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!