Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Излъганите канарчета: Свалиха им цените на тока, за да идат на "свободния пазар", после им ги раздуха...

Случващото се в момента около "цената на тока за бизнеса" илюстрира колко бутафорен е самият бизнес, каква липса на елементарно образование има, и как попада в елементарни капани, и после плаче на държавата да го спасява.
Ще започна се една истори от... турското робство. Та тогава султаните са имали практика периодично да... намаляват данъците. И то сериозно.
Народът щастлив, започва да плаща, става коректен. Султанът записва кои са данъкоплатците и колко плащат. И после вдига данъците.
И няма мърдане.
Е, точно този номер приложиха на нашите помпозни "работодатели", които припомняме, дори с фанфари посрещнаха "либерализацията" на пазарата на електроенергия. И веднага се юрнаха на "свободния пазар", където цените бяха доста по-ниски, спрямо регулирания.
Дори започна пропаганда и частните клиенти да го направят.
Минаха няколко месеца, и... вдигнаха цената. И сега - вой до небесата. Монопол, картел, разследвайте, спасете ни... Защото няма вече връщане на регулирания пазар.

Ама то като човек не е учил за бизнесмен, не е чел икономика, а просто е взел да прави "алъш вериш", та и източил някоя държавна поръчка, е такъв "бизнесмен", лесно се лъже. Бизнесът не е "алъш-вериш", бизнесът е учене, предприемчивост и мисъл. Трябва да отчетем, че имаше и разумни бизнесмени, които не скочиха на "свободния пазар". Но тях няма да ги видите в официозните организации. Стоят си тихичко и си работят...
За всеки здраво мислещ човек беше ясно, че цената на тока трябва да расте. Държавата е насключила безумни договори, включила е какви ли не зелени енергетици и други мошеници в мрежата. И им плаща. Някой трябва да поеме този разход. И тъй като народът лесно излиза на протести вече за цената на тока, решиха да прекарат бизнеса.
Измислиха му "свободния пазар" и го набутаха там. И на ви сега - плащайте на всичкото герберски "инвеститори" във фотоволтаици и перки. Плащайте на американските централи...
А Турция си купува директно от АЕЦ "Козлодуй" и ползва по-ниска цена от българския бизнес.
Истинският протест следва да е срещу ГЕРБ и Бойко. Които вкараха какви ли не паразити в системата. В този смисъл, беше добра първа стъпка да се изгони енергийното недоразумение Теменужка Петкова от министерството. Странно защо това искане бе оттеглено, след "среща с Бойко Борисов"...
Тези абсолютни глупаци и некадърници трябва да се изгонят. И това пазарно ще свали цената. Не може и зелена енергия, и ниски цени. И тъй като цената на частните клиенти е фиксирана, ще плащат "камилчетата"...

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_11.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!