Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илюзия е, че МИГ-29 струват нещо, Трябва да преминем директно към F-35 ($400 млн. бройката)

При цялото забавяне с новите изтребители за българската армия, добрата новина е, че можем да преминем директно към F-35A. Вчера приятел ме насочи към страницата на Локхийд Мартин, базисната цена е около 80 милиона долара, което значи, че ескадрилата излиза около милиард долара. това заявява бившият ни посланик в Русия Илиан Василев.
Плюс оръжейни системи, стават около 100-120 милиона. По скъпите варианти за самолетоносачи и за вертикално излитане не са ни нужни. Това е инвестиция за минимум 20 години, което означава около 80 милиона долара на година, сума която в никакъв случай не е звън нашия джоб. Второ, има смисъл да направим съвместно звено с румънците с тези самолети, за да намалим разходите по подържането им, допълва той.

Според оръжейни експерти обаче, подобни "цени" са доста оптимистични. Ф-35 е най-скъпият американски военен проект в историята, погълнал до момента 1,5 трилиона долара. Цената на единичната бройка ще е минимум 400 милиона долара. Цена от 80 милиона е абсурд - толкова струва Грипен и е по-малко от Еврофайтър. 400 милиона струва сегашният флагман на САЩ - Ф-22. Няма как 35-та да е по-евтин.
Няма никакъв смисъл да поддържаме илюзията, че МИГ-29 струват нещо. Те на практика са слепи, силно ограничени като комуникационни и радиолокационни и най-вече автоматични информационни системи. Дано не стане нужда, но в конфликт ще падат като круши, защото единственото, за което стават - са паради, казва още той.
А новите Ф-35 могат да работят с навигационни и комуникационни системи на НАТО, включително със сателитите и АУАКСИТЕ.
С този министър разбира се нищо не може да се получи - той има мисия да тупа всячески топката, категоричен е Василев.
И последно, за хората, които още твърдят, че разходите за отбрана са напразно похарчени средства. Винаги когато България е била във възход като нация - тя е стъпвала върху силна и боепоспособна армия, върху авторитетно и уважавано офицерство и войска, допълва той.
При над 10 милиарда лева корупционен данък - дисциплинирането на разходите и на поведението на политиците, чрез фокусиране върху програми на сигурността, само ще стабилизира развитието и направи растежа ни устойчив, завършва Василев.

ГН

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/29-f-35-400.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!