Tyxo.bg counter

Позор! Гърция Изригна: „Македония е наша“! България мълчи!

Чутовен протест разтърси атинския площад „Синтагма“ срещу използването на термина „Македония“ в новото име на бившата югославска държава. Над 1,5 млн. души се събраха на атинската агора и скандираха „Македония е гръцка и ще остане гръцка“. А какво прави България? Мълчи! 

От 1992 г. насам Гърция яростно отказва да приеме в името на бившата югорепублика да се съдържа наименованието „Македония“ – под  каквато и да е форма. Години наред гръцкото вето заради името на държавата, не позволява на Република Македония нито да кандидатства за ЕС, нито да стане член на НАТО.

През последните месеци обаче, от евро- атлантическия алианс започнаха да притискат Гърция да се откаже от претенциите си. Под натиска на САЩ, НАТО вече настоява Македония час по- скоро да стане техен член, за да могат да разположат военните си бази там и да подсигурят Балканският фронт, когато нападнат Русия.

 

Под силния евро-натиск официалната власт в Атина започна да омеква и даде сигнал, че има вероятност да се съгласи с име като „Горна Македония“.

Гръцкият народ обаче остана непреклонен. И отново като един скочи да брани интересите си, независимо от всичко. Без да му пука нито от правителство, нито от Брюксел, нито от НАТО.

Какво прави обаче българският народ?! Къде са наследниците на стотиците хиляди бежанци от Беломорска Тракия (Южна или Егейска Македония), принудени от репресиите на гръцките власти да оставят домовете и имотите си и да се преселят в България?! И защо мълчат?! Защо и българската държава забрави историята и вековните си претенции и интереси в тази изконно българска област?!

Защото ето така Македония е станала „гръцка“ – чрез брутално етническо прочистване на славянското население, основно българи (от Южна Македония, наричана сега Егейска). Това се случва на две вълни – първо след Ньойския договор (1919 г.), а после след спогодбата „Моллов-Кафанадлис“ (1924-1925 г.) В резултат, Южна Македония и Беломорска Тракия са напълно обезбългарени. Нещо, което дори и турците не успяват да постигнат за стотици години.

Бежанци от Серско, Егейска Македония

Но явно, и съвременна България вече е напълно обезбългарена! Защото нито един българин не се намери да попита: „А защо ние мълчим по македонския въпрос?“ Толкова войни, толкова жертви и национални катастрофи, за да си върнем Македония. А накрая – всичко е било напразно! Политиците отново ни прЕдадоха и ни прОдадоха на чужди интереси. Ето как стоят нещата: В момента Бойко Борисов е натоварен да изпълнява най- активната роля в региона, роля за присъединяването на Македония в НАТО. Как ще скочи да защитава българския интерес, след като слугува на Запада, който има коренно различни интереси от българските?

1,5 млн. милиона гърци излязоха снощи на атинския площад, за да защитят националния си интерес. Да защитят историята и достойнството си.

А ги последваха точно „нула“ българи. Толкова излязоха да направят същото в София. Дори един потомък на изселници не се намери, да го стори.

Когато един народ е забравил историята си. Забравил е що е чест и достойнство… той вече не съществува като такъв.

Да, България е обезбългарена. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, наследница на бежанци от Егейска Македония! Skandalno.net

Източник: http://skandalno.net/%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B1-179757/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни