Следвайте "Буднаера" в Телеграм

US стратег: ЕС е провален проект, Русия ще стане по-мощна от СССР и ще завземе още територии...

Джордж Фридман е американски политолог, създател на частната разузнавателно-аналитична организация Stratfor и основател на проекта Geopolitical Futures. През 2011 г. Фридман публикува книгата "Следващите 100 години: прогноза за XXI век". В интервюто си пред вестник "Ведомости" Фридман прави равносметка кои от прогнозите му са се сбъднали и къде е сбъркал.
- Господин Фридман, какви нови тенденции се оформят в Евразия? Как ще се промени международният ред в близките 5-10 години?
- В региона нараства нестабилността както в самите страни, така и на междудържавно ниво, и затова съществуват няколко причини.
Китай инвестира в други страни, но също така "въвежда" в тях своя работна сила. Русия провежда нова агресивна политика. Индия се активизира в икономически план, а САЩ проявява по-слаб интерес към региона отколкото преди. Всичко това създава определено съперничество между страните.

В същото време терористичната заплаха за региона се засилва. Спадът на цените на енергоносителите в някои дръжави доведе до вътрешно-икономически кризи, които се отразяват и на другите страни. Така че в някакъв смисъл ние наблюдаваме връщането на региона към обичайното му състояние, доколкото Централна Азия винаги е била в състояние на регионално съперничество и винаги изпитва натиск в периферията си.
- В ЕС има признаци, че някои страни се стремят към повече самостоятелност. Франция и Германия искат да създадат единна европейска армия. След идването на власт на Тръмп в ЕС нараства критичното отношение към сътрудничеството с Вашингтон. Как виждате Вие бъдещето на трансатлантическите отношения в близките години?
- Американо-европейските отношения винаги са били напрегнати, особено след края на Студената война. Спомнете си колко негативно се изказваше Европа за Джордж Буш и колко се възхищаваше на Обама - толкова силно, че му присъди Нобелова награда. Нужно е да разбираме, че Европа, изгубвайки централната си позиция в международната система, силно негодуваше заради засилването на САЩ и беше критично настроена. Но вътре в Европа продължава да съществува съперничество.
Затова сега, когато Франция и Германия са готови да поставят под единно командване своите въоръжени сили, не може да се каже същото за други държави от ЕС. Освен това трябва да отбележим, че Берлин и Париж много пъти са обсъждали този въпрос, но досега не сме видели конкретни действия. И макар че заради политиката на Тръмп възникнаха някои проблеми в Европа, не мисля че основата на взаимоотношенията ще се променят.
Във военен план Европа ще остане фрагментирана, докато във военен план САЩ са значително по-силни. Факторът, който сега се променя е желанието на САЩ да гарантират сигурността на Европа в условия на недостатъчна привързаност на европейците към идеята да създадат своя армия. Това е много по-сериозна заплаха за американо-европейските отношения, отколкото враждебността на Европа към Тръмп.
- Как оценявате бъдещето на ЕС в светлината на засилващите се сепаратистки настроения, миграционна криза, Брекзит? Възможен ли е разпад на ЕС?
- Според мен, ЕС е провален проект. Основният проблем е в това, че страните запазиха своя суверенитет, докато в същото време ЕС се опитва да се държи като свръхдържава, каквато не е.
Действията, с помощта на които ЕС се опита да се справи с финансовата криза от 2008 г., създадоха устойчив проблем в енропейския юг, а текущата политика на ЕС по отношение на Източна Европа още повече отблъсква от него перифарията. Разбира се, още един такъв пример е Брекзит. 
Периферията на ЕС или се намираше в катастрофално финансово положение през последните 10 години или сега се намира във враждебни политически отношения с Брюксел.
Националното самоопределение влиза в противоречие с претенциите на ЕС за власт. И националната държавност винаги ще побеждава.
- Какви, според Вас, са перспективите за излизането от кризата в руско-американските отношения?
- САЩ имат интерес в създаването на проамерикански държави с либерално-демократични ценности. Русия е заинтересована да запази между себе си и Европа буфер - прибалтийските държави, Беларус и Украйна. През 2014 година, когато падна украинското правителство начело с Янукович, Русия реши, че американците искат да "задушат" Русия, лишавайки я от страни-буфери. Когато Русия отговори на това с анексирането на Крим, в САЩ го приеха като опит на руснаците да си върнат контрола над Украйна. Всичко това допълнително се усложни от намесата на Русия в американските избори, а също така от убеждението на Кремъл, че САЩ организират "цветните революции". Но по същество, в основата на конфликта лежат геополитическите опасение на двете страни заради държавите-буфери.
- В книгата си "Следващите 100 години" Вие прогнозирахте разширяване на територията на Русия, конфликта с Турция, трансформация в Източна Европа. Кои от прогнозите Ви се сбъднаха и кои събития Ви изненадаха?
- Аз прогнозирах конфликта в Украйна, но не и това, че Русия ще се окаже победител. Смятах, че след тези събития в Русия ще започне упадък. В книгата си писах, че страните от Източна Европа ще станат център на привличане в региона, след падането на ЕС, но това не означава задължително излизане от руския контрол. Всъщност, както се развива в момента Русия, тя до 10 години ще стане по-силна, отколкото беше СССР. А това ще е съвсем ново предизвикателство за САЩ.
Що се отнася до грешките - не предвидих продължаването на сунитското въстание в Близкия Изток, смятах, че то ще завърши.
- Експерти твърдят, че отношенията между републиките от бивша Югославия са най-лошите от Балканските войни от 1991-2001 година насам. Колко реална е една нова война на Балканите и как се отнасяте към твърдението, че Русия може да започне конфликта там?
- На Балканите винаги съществува вероятност за война. Но аз не мисля, че това ще се случи в съвсем близко бъдеще. Държавите сега са по-стабилни отколкото през 90-те години.

Източник: Фейсбук

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/us.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!