Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Станишев тръгна срещу президента Радев: Истанбулската конвенция е полезна (за комунистическата революция?)

Ленин,: Трябва да се даде свобода на еднополовата любов

Ленин бил гей, разкриват интимни писма. Сталин е знаел!

Представата, че ЕС иска да наложи нещо, което ще разруши българските семейства, е невярна. Никой не мисли да прави това нещо“.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след като посети Рехабилитационния център за пострадали от домашно насилие жени и деца на Фондация „П.У.Л.С“ в Перник.

Преди да отговори на въпроси на журналистите Станишев подчерта:

Смисълът на тази конвенция е да има общ законодателен стандарт, общи политики и инструменти и този стандарт да бъде прилаган от всички страни-членки на Съвета на Европа и да не зависи конюнктура, от смяна на власт. Много често и съзнателно се подменя целта ѝ. Искам да призова политическите сили, това е тяхна отговорност, да успокояват дебата, да не го изтеризират, защото хората се доверяват на своите политически партии – чуят една или друга крайна позиция от самите партии и си казват: Ами, да, разбира се, готвят ни ужаси!“

– Г-н Станишев, как си обяснявате позицията на БСП? Верни ли са слуховете, че това застрашава замразяване на членството на БСП в ПЕС?

– Бях изненадан от позицията, която беше заета още в началото на януари. И съм го споделил пред ръководството на БСП и пред Националния съвет с всички мои аргументи. Това, което се случи тогава, предизвика реакция от страна на ПЕС Жени – то нямаше как да не предизвика, и от страна на групата на социалистите, и от страна на редица партии в ПЕС. Това не е въпрос между мен, като Сергей Станишев, макар и председател на Европейските социалисти, и БСП. Това е въпрос, който поставят всички останали 33 партии и организации, които членуват в нашето семейство. Защото тази полика на социалистите за защита на жените е приоритет не от януари, не от декември, когато беше прогласувана резолюция за бъдещето на Европаq в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Това е политика в продължение на десетилетия, защото прогресивните сили винаги са били в защита на жените – икономически, социално – винаги сме разчупвали, ако щете, стеротипа и представите за жените. Тя е изведена с множество позиции на европейското социалдемократическо семейство и БСП е част от тази политика. Сега реакцията е емоционална повече от необходимото, дори е спонтанна. Иска ми се в БСП да се вслушат в гласовете на членовете на нашето семейство, защото ПЕС не е Коминтерн, както чух. И това обръщане в позицията на БСП е необяснимо, другите не доумяват. Разбирам притесненията на обществото, в това число и на БСП, чух ги по време на Националния съвет, когато изложих моите аргументи. Но споделих и пред Съвета, че позиции и гласувания, които засягат човешки права, особено права на жените, се разглеждат с особена чуствителност от страна на нашето семейство. Най-малкото, което следва като развитие, е подкопаване на доверието в БСП, отношението към моята партия. Казвам го с голяма болка, защото БСП от 1989-та година положи огромни усилия да се докаже като европейската социалистическа левица. Че може да бъде достоен член по ценности на това семейство – не заради конюктура, защото това ни трябва за международна легитимация и да бъдем успешни управляващи – а защото там принадлежим. И сега там задават въпроса и на мен: Защо го правят? Не го разбират!

– Защо не поканите г-жа Нинова да посети този кризисен център. Чувствате ли се разочарован от позицията на Деница Златева и Корнелия Нинова срещу конвенцията?

– Първо, аз самият съм поканен тук. Второ, говорил съм с много организации, които в продължение на доста време се опитват да направят контакт с моята партия и не успяват. Така ми казаха. Трето, ще се радвам, ако имаме покана от друг център, да отидем заедно с г-жа Нинова или с когото и да било от БСП. Много ще се радвам с представители на БСП да чуем мнението на хора от тези организации.

– Водите ли кампания срещу БСП и освен гневни писма от страна на ПЕС, ще има ли и друга реакция?

– Кампания не водим срещу никого от нашето политическо семейство. Тези разговори няма да приключат, днес има среща на ръководството на ПЕС Жени със зам.-председателя на БСП, аз не участвам в тази среша, няма как и не е редно, но там взаимно ще се изслушат.

– Вярно ли е, че в ПЕС само БСП е против Конвенцията?

– Вярно е, за съжаление.

– Как ще коментирате позицията на президента Радев? Той е категорично против Конвенцията! И се аргументира.

– С позицията, която чух вчера от президента Радев, не съм съгласен. Защото, аз съм убеден, че тази Конвенция е полезена. Това е  цялостен инструмент за много по-ефективни действия от страна на държавата, не на НПО-тата, за борба с насилие над жени или защита на жени от подобно явление. Защо е такава позицията на президента – няма да коментирам. Изразявам съжаление за това. И аргументът, ако правилно съм разбрал, че ще ни съдят, ако приемем Конвенцията, не е обективен, дори тревожен. Да, затова са конвенциите на Съвета на Европа – за да може правата на гражданите да бъдат защитени от потенциален произвол в своята държава. Ако държавата не си върши достатъчно добре работата в различни сфери, тези хора трябва да има към кого да се обърнат, като изчерпат, разбира се, националните процедури. Тази дискусия се истеризира до степен, че се превърна в културна война, загуби се рационалното и гласът на разума. Породи се толкова голяма омраза в тази културна война, че се създава опасен фронт в обществото. Затова  призовах политическите сили в България и институциите да се държат по начин, който да рационализира този дебат. Дори, когато говорим за референдум, което е една красива идея по принцип.  Аз съм минал по този път с един много благороден за мен референдум, който инициира БСП – за бъдещето на АЕЦ „Белене“. И видях тогава как една кампания за насаждане на страх, продължила няколко месеца, обърна общественото мнение. И като съотношение пак беше 60 „за”, 40 „против”, което се отразява в общественото мнение, но тази кампания на страх отказа много хора да гласуват, насади им фалшиви идеи и тези. И се опасявам, че и сега в тази изкривена среда резултатът от референдума също ще бъде изкривен от реалния проблем.

 Как ще коментирате позицията на всички вероизповедания в България? И те ли са подведени от „изкривения“ дебат? И те ли са популисти?

– Уважавам всяко вероизповедание. Те имат право на своето мнение. Уважавам много Православната църква, аз самият съм православен християнин. Но Българската държава е отделена от Църквата и ако се следваха традиционни разбирания, в много отношения жените и до ден-днешен може би нямаше да могат да гласуват. Защото обществото се променя, променя се и стандартът за това кое е традиционно и кое е нормално като отношение към ролята на жената, както и за отношенията между мъже и жени. Кой може да го отрече – ами преди 100 години е било скандално жена да носи панталон, защото е било предизвикателство към традиционното разбиране за ролята на жената в обществото. Това е съвсем елементарен външен признак, но има множество други изрази. Тук всеки трябва да заеме своята позиция.

– Приемането на Конвенцията или отхвърлянето ѝ свързано ли е с Вашето преизбиране за лидер на ПЕС?  Ще се случи ли нещо драматично с кариерата Ви в ПЕС, ако БСП не промени позицията си?

– Моята кариера е най-малкият проблем за това, което ще се случи.

 А какво ще се случи, ако Нинова не промени позицията си?

– Това не е еднолично мое решение. Това е моя убедена позиция, както и позиция на моето политическо семейство в Европа и на всички партии в нашето политическо семейство. Това е организация, в която членуват 34 партии и организации, всяка със свое мнение и глас.

– В поведението на БСП виждате ли опит да се сближи с ОП и да се дистанцира от ДПС?

– Самият съм изразявал позиция, че БСП трябва да се отдалечи от ДПС, предвид опита, който имахме в последното съвместно управление с тях, който беше по-скоро негативен. Но не смятам, че това е полето, на което това трябва да се свърши сега. За мен притеснителното е, че нашата партия в аргументацията си като че ли се плъзга по тези, наложени от националистите, за които темата за правата на човека никога не е била важна. В контекста на тази Конвенция, аргументът беше, че ирански травестити ще идват тук като бежанци. Това беше манипулиране публично от вицепремиера (Каракачанов – б.р.)

Разговарям с мои колеги в Европарламента и в ЕС, че представата у нас е, че ЕС иска да ни наложи нещо, което ще разруши нашето общество, че целта е агресия към България, за да ни унищожи семейството – ами в ЕС никой не го разбира така и не мислят това да го правят. Получи се наистина изкривена дискусия, чувам и неща, които ме учудват – че Турция е ратифицирала тази Конвенция, защото това е тежък, дълбок заговор на исляма срещу християнска Европа.

Интерпретацията, че тази Конвенция ни кара да въведем еднополови бракове, не отговаря на истината – за мен поне това е очевидно.

Разбирам страховете на много хора, не ги подминавам – за нашите ценности разбирам като родител, че не бива да се инженерства в главите на децата. Но не това е предметът на Истанбулската конвенция.

(Б.А.Използвани са въпроси и на други медии)

Източник: Епицентър.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!