Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът: Европа да бъде разбираема, за да й вярват

Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят, заяви държавният глава Румен Радев в Брюксел.
Нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни, каза Румен Радев в началото на тържествения концерт, с който в Брюксел се отбелязва официално откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде прессекретариата на президента.

В изказването си държавният глава припомни как е създадена уникалната сграда на Центъра за изящни изкуства BOZAR, като отбеляза, че историята й е “урок по Европа“.

След Първата световна война архитектурната забележителност е изградена със спомоществования от ценители на изкуството след отказа на правителството да финансира проекта на белгийския архитект Виктор Орта.

„Може би тогава, повече от всякога, европейците са съзнавали, че изкуството е лек за раните от войните. Днес, когато бизнес-сградите в Брюксел се множат, това пространство се превръща в оазис. Защото тъкмо BOZAR ни напомня, че Европа трябва да е не само рационална, но и духовна“, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава изтъкна, че обединена Европа е гарант за мира и прогреса, а културното наследство прави континента уникален. „Европа трябва да бъде разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят“, призова президентът Радев, като даде пример с друг момент от историята на BOZAR, когато е решено името на комплекса да се изписва с пет букви вместо първоначалното наименование на френски език с девет букви и един знак.

Приветствия в началото на концерта отправиха също министър-председателят Бойко Борисов и генералният директор на BOZAR Пол Дюжарден.

Сред гостите на спектакъла бяхаа вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите за българското председателство и на културата - Лиляна Павлова и Боил Банов, представители на дипломатическия корпус и на водещите институции в Брюксел, чуждестранни и български културни дейци.

Програмата на концерта включваше емблематични произведения от българската класика и фолклор и от европейската музика, представени от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева и със специалното участие на сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bruxel-otkrivane-%D0%A0umen-%D0%A0adev-evropredsedatelstvoto-2018-26839764?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!