Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Все по-трудно ще измислят мотиви да не сме в Шенген

България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е - просто не е справедливо, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той каза това в Брюксел по време на конференция „Нова роля за Балканите: Решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията“. 

По-късно Борисов ще присъства на официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, където ще бъде и президентът Румен Радев. Събитието се провежда в Центъра за изящни изкуства "Бозар". 

"България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост - най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък? И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте", каза още Борисов. 

"Ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията", добави премиерът. 

И отново подчерта, че българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност.

"Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в България. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хуманността. Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част - милиони жертви, опустошени държави. Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа. Това са истините и до този момент никой не е могъл да ме обори", категоричен беше Борисов. 

Той заяви още, че терминът "Западни Балкани" не го харесва много, защото Балканите сме едни. 

"Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия - няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачи им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите", коментира българският премиер. 

По думите му неслучайно сме неформалният лидер на Балканите - за да може да моделираме ситуацията, и можем да се похвалим с това.

"Балканите са Европа, те не са задния двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор, антрето към Европа", подчерта Борисов. 

И допълни, че ако някой мисли, че е лесно да се съберат лидерите на едно място, не е. 

"Неслучайно всички хвалеха България, защото полагаме много усилия. Ние свършихме това, което трябваше", обобщи премиерът. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-gartzia-shengen-26838799?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!