Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всеки 20-ти българин е болен от рак

Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България. Над 30 хиляди са новооткритите случаи всяка година
Това съобщи националният консултант по медицинска онкология професор Асен Дудов, цитиран от БНР. Той участва в дискусия с други водещи специалисти от различни онкологични направления, посветена на Световния ден за борба с рака – 4 февруари. 

Рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво, кожата и стомаха са локациите, които най-често засягат българите.

"Имаме достатъчен ресурс, който е кадрови. Имаме достатъчно средства за лечение като лекарства, като апаратура, като обезпеченост, но според мен няма достатъчно организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за съжаление, ги забавя в тяхното идване до специалиста.

Невинаги идват в трети и четвърти стадий. Просто някои от нашите ракови заболявания проявяват късно симптоми. А иначе при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за съжаление, липсата на скрининг", обясни проф. Дудов.

Българските пациенти имат достъп до съвременните методи на лечение на заболяването, но трябва да се работи за ранното диагностициране, смята още експертът.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова друга слабост в грижата за пациентите са палиативните грижи.

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. Най-често се среща в най-активната възраст на хората - между 45-55 и 60 години, но за съжаление над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-onkologia-asen-dudov-26838893?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!