Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Су-27 се приближи на 1.5 м от US самолет над Черно море

Руски изтребител е влязъл в понеделник в "опасно взаимодействие" над Черно море с разузнавателен самолет на американските военноморски сили.
Руският изтребител се е приближил само на метър и половина и е преминал точно пред американския самолет. Това посочи в изявление Държавният департамент на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние призоваваме Русия да преустанови тези опасни действия, които увеличават риска от грешна преценка и създават опасност както за екипажа на двете страни, така и за въздушен сблъсък", се посочва в изявлението.

Пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщи снощи, че руски изтребител Су-27, спазвайки всички норми на безопасност, е прехванал над Черно море разузнавателен самолет ЕР-3Е Ариес на американските военноморски сили, който се е движел към границата на Русия, предаде ТАСС.

Инцидентът е станал вчера по обед, като в неутрални води е бил забелязан американският самолет, приближаващ се към границата на руското въздушно пространство. След като американският самолет е променил курса си встрани от въздушното пространство на Русия, руският изтребител, който го е придружавал по време на прехващането, се е върнал на летището, откъдето е излетял, съобщи руското МО.

Пресслужбата на Шести флот на американските военноморски сили съобщи на свой ред, че прехващането е станало по небезопасен начин, тъй като руският изтребител освен, че се приближил на около 1,5 метра от американския самолет, му пресякъл и територията.

Прехващането е продължило 2 часа и 20 минути.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-gey-brak-26828942?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!