Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Даниел Вълчев за Конвенцията: Захариева и нейните хора не са се задълбочили в това, което подписват

Ратифицираме ли Конвенцията, няма да имаме никакви законови възможности да я променяме, обясни той

Проф. Даниел Вълчев коментира в предаването “Лице в лице” страховете от Истанбулската конвенция.

По думите му, създаде се обществено напрежение, което анатемоса двете страни.

30 години след промените, демокрацията у нас си е само декор, заяви той.

Проблемът е, че през април 2016 година правителството опълномощава тогавашния миинстър на правосъдието и сегашен на външните работи Екатерина Захариева да подпише тази конвенция. Тук няма голяма злонамереност, а по думите му в България се отнасяме несериозно към тези конвенции.

Захариева и нейните хора не са се задълбочили в това, което подписват, смята той. Те биха могли да искат по-ясни дефиниции за конвенцията, каза Даниел Вълчев. 

Според него дебатът е важен, защото нормите от този договор стават част от българсия правен ред. Ратифицираме ли конвенцията, няма да имаме никакви законови възможности да я променяме, обясни той.

Тези, които след това ще тълкуват какво пише вътре в конвенцията, няма да са български граждани. 

Важно е в България да започнем дебата, каза той.

Според него има неясни дефиниции в конвенцията. Наред с "пол" се говори за "социален пол". Трябва да има по-ясни дефиниции. Правилно е да се защитават жените, но защо да се защитават само на основание "пол". Логиката на правния ред е да защитава по-слабия, незаивисмо кой е той, каза проф. Даниел Вълчев. Никъде в документа не се говори за специална защита на бременните жени и жените майки, допълни той.

Източник: http://epicenter.bg/article/Daniel-Valchev-za-Konventsiyata--Zaharieva-i-neynite-hora-ne-sa-se-zadalbochili-v-tova--koeto-podpisvat/146119/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!