Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изкореняваме корупцията ето така: Служител подал сигнала заплашен от прекия си началник с думите „Мъртъв си“ – Московски: Няма да уволнявам екипа си

Не намирам сериозен повод да подам оставката си или да искам оставките на колегите.
Това каза на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Той коментира обвиненията на БСП по повод скандалите в БДЖ и уволнението на шефа на ДАИ-София.

Скандалът в БДЖ се развихри, след като от Нова телевизия показаха репортаж, как служители на компанията фиктивно ходят на работа и получават заплати. Основната им дейност е участието в работническия футболен клуб на БДЖ.

Освен това разследването на телевизията показа, как локомотиви минават на ремонт през частна фирма, избрана през обществена поръчка, и два часа след това е отново повреден.

Служителят подал сигнала е заплашен от прекия си началник с думите „Мъртъв си“.

Освен това днес бе уволнен окончателно шефът на ДАИ-София, който подал сигнал за купуване на книжки.

За състоянието на БДЖ

„Чувстваме се длъжни да отговорим на пресконференцията на г-н Свиленски и на другите колеги, които бяха там, защото се отправиха доста сериозни твърдения спрямо министерството и един ултиматум към мен, който не знам как да го приемам. Но вероятно нещата минават границата на нормалното и така и ще продължи – но щом опозицията иска така, това си е нейна работа. Оставката винаги си я нося в джоба и за мен не представлява проблем, когато се наложи, да си я дам“, каза още Московски.

Той поясни, че няма никакво основание да се отправят квалификации по такъв начин, както и неверни тези.

Московски припомни, че от 2009 г. с това ръководство заварихме БДЖ с 850 млн. лева задължения, които не се обслужваха, и с 68 млн. лева оперативна загуба. Към 2017 г. задълженията на дружеството са 330 млн. лева, с 15 млн. лв. оперативна загуба.

Тук колегите от БСП си противоречат. Ако приемем тяхната теза, че има голяма корупция в дружеството, тогава щеше да е обратното. Няма как финансовото състояние да се подобрява, ако вътре има корупция, каза още Московски.

По думите му няма друга партия освен БСП, която да съсипва БДЖ. Тях ще ги идентифицират със съсипването на железниците, а нас – с работата им, категоричен бе той.

За ремонта на локомотивите

Според Московски ремонт на локомотиви не се прави.

Въобще думичката „ремонти“ е манипулативна и невярна. Първо, това са локомотиви от 43-та и 46-та серия и минават минимално санитарно обслужване – т.е. козметични неща, които могат да бъдат коригирани. Така че колегите налагат заблуда, като говорят за ремонти, каза министърът.

Той припомни, че благодарение на БСП, е затворен единственият завод за ремонти, така че сега единственият начин е те да бъдат закарани в друга държава. В новата процедура за железниците било предвидено да бъде създадено и депо за ремонт на локомотиви.

Извънредният труд в дружеството е напълно доброволен и това, което се говори за убийства и самоубийства, е грешно, каза пък управителят на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД инж. Любомир Илиев.

Според него БДЖ е единствената компания, в която извънредният труд се измерва по интересен начин. Например, ако вие сте машинист и живеете в Дупница, но трябва да поемете влак с маршрут София-Пловдив, работното ви време започва да тече, когато вие излезете от дома си, и завършва, когато се приберете. Тоест управляването на влака е 1/3 от цялото работно време.

Той добави, че преразглеждайки маневрената дейност през 2018 г., намираме вътрешен ресурс и извънредният труд ще бъде намален с 30%.

Той потвърди, че в Сметната палата в момента тече проверка на дружеството, а Инспекцията по труда се е самосезирала и също ще го провери.

Илиев напомни, че от излизането му от депото всеки локомотив преминава през 7 души, като последният, който го проверява, е машинистът. Т.е. абсолютно невъзможно е даден локомотив с нередност да излезе от депото“, каза още той.

За футболния отбор

Нито една стотинка от БДЖ не е използвана за футболния отбор, каза пък изпълнителният директор на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД Владимир Владимиров. Toй посочи, че половината от т.нар. играчи не са служители на БДЖ.

„Не е ползвана нито една стотинка от БДЖ и това е така от самото създаване на този футболен отбор. Не разбирам колегите против масовия спорт в България ли са? Единственото общо е името - че се казва „Локомотив БДЖ“, но той няма нищо общо с БДЖ. Държа да отбележа, че БДЖ има други форми за спортуване и това не е от вчера. Всички отбори, които се казват „Локомотив“, носят и наименованието БДЖ“, каза още Владимиров и посочи, че сега най-важни са парите за заплати, а не за спорт.

По думите му няма нито един тренировъчен ден на този отбор, който да е бил в работно време, и това може да се провери. Спортува се след работа и събота и неделя. Няма нито измислени длъжности, нито футболисти, нито заплати.коментира още той.

За уволнението на шефа на ДАИ

„А колегата, който говореше за автомобилите – директорът на областната дирекция „Автомобилна администрация“, го виждам за първи път днес по телевизията. Това че по време на управление, когато аз съм министър, са арестувани най-много служители на „Автомобилна администрация“ показва достатъчно. Това показва, че няма политически чадър над тези хора. А при БСП те не са арестувани. Дали пък случайно не са ги пазили?, попита Московски.

Прякото ръководство на този човек сподели, че когато е имало акция, са арестувани 12 души негови подчинени и не е нормално той да не ги е санкционирал по никакъв начин преди това. И ако приемем, че там има нещо, е нормално ръководителят да поеме отговорност. И веднага ръководителят излиза 7 месеца болнични. Да е жив и здрав човекът, но аз се притеснявам да поема ръководството, като е толкова време болен. Трябваше да излезе и да каже подавал ли е сигнали и т.н., но 7 месеца беше невъзможно да бъде открит нито по телефон, нито на адрес. Оказа се, че единият от болничните му листове е фалшив, най- вероятно и другият ще се окаже такъв. Предоставил е фалшив болничен лист, за да го няма 7 месеца на работа“, каза още министърът.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bdz-moskovski-kabinet-borisov-3-26827686?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!