Tyxo.bg counter

Цацаров проверява всеки с имоти над 500 000 лв. и скъпи коли

Главният прокурор разпореди проверка в цялата страна за произхода на средства на лица, придобили недвижими имоти над 500 000 лева, както и луксозни автомобили.
Това съобщиха от пресцентъра на Сотир Цацаров.

При него е постъпила информация от НАП за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лева. 245 души са се сдобили с имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 души - с такива над 800 000 лева.

В същото време на територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах“, 193 „Бентли“, 31  „Ламборгини“, 68 „РолсРойс“ и 93 „Ферари“.

Цацаров е сезиран и от ГД „Национална полиция“ - МВР със справки за установени леки автомобили от въпросните луксозни марки. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

На базата на тази информация Цацаров е разпоредил на прокуратурите да предприемат действия.

Освен това е възложено на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на автомобилите, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства.
Указано е да се извърши анализ на получените доходи. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на ЗДДФЛ - както от заемодателя, така и от заемополучателя.

Разпоредено е също да се анализира доколко посочената цена на придобиване на автомобил съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката. Ако бъде установено, че съответната кола е управлявана от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето й и времето за предоставяне.

На НАП са възложени данъчни проверки и на собствениците на скъпи имоти, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на имотите.

МВР пък пък трябва да събере данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от прокуратурата, се казва още в официалното съобщение.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/koli-imoti-proverka-sotir-tzatzarov-26825951?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни