Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако ГЕРБ не отменят Истанбулската конвенция, Конституционния съд ще го направи

ПАЧИ ЯЙЦА ( 2 )

Правителството трябва да предприеме една унизителна процедура – да отмени собственото си решение, като признае, че е взето на основата на документ с невярно съдържание.

Такъв е всеки грешен превод на официален текст, особено щом само оригиналът има правна стойност.

Всеки знае какво могат да означават дори запетайките в подобен текст. Резолюция 242 на СС на ООН от 1967 г. пропуска да включи към определението “ окупирани територии “ пълния член “ – те “ и това променя изцяло хода на Близкоизточния конфликт. Кой знае какви поражения са могли да ни бъдат нанесени, ако беше ратифициран текст, различаващ се от това, което са щели да ни задължат да спазваме.

Неоспоримо е, че правителството е одобрило изключително обвързващ ни международен договор, който ангажира безсрочно и многопосочно страната, въз основа на сбъркан превод и непроверени мотиви. Не се знае дали грешките са допуснати неволно, поради некадърност на преводачите или нарочно, поради недобросъвестност или немарливост на вносителя. Не е ясно и дали някой не е искал да насади Борисов “ на пачи яйца “ и сега да му гледа сеира.

Унизителната стъпка е най-малкото зло за правителството. Ако то само не отмени решението си от 3 януари, може да се предполага анулирането му от Конституционния съд. Или най-болезненото за Борисов решение – референдум. Тогава политическата му съдба ще зависи от Истанбулската конвенция – ако бъде отхвърлена, както мнозина предполагат, заминава и той. Затова най-вероятно правителството ще приеме съвета, който се съдържа тук.

П.П.
Патката не обича да мъти и затова на яйцата насаждат кокошка. Мътенето е дълго, но тя мисли, че това са нейни яйца и търпеливо стои. Проглеждането идва, когато патетата се излюпят и тръгнат да плуват в блатото към майка си, а кокошката гледа оглупяла и безпомощна от брега.

Васил Василев, Фейсбук

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!