Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иде ли кучешки студ през февруари?

Първите два месеца на тази зима бяха значително по-меки от обичайното, каквито и бяха прогнозите на повечето световни метеоцентрали.
Месец декември беше с близо два градуса  и половина по-топъл от обичайното средно за страната, а януари дотук, въпреки няколкото дни с по-ниски температури, е с над два градуса по-топъл от обичайното.

Последните 2-3 дни на месеца също ще бъдат с над 10-12 градуса по-топли от нормалното и вероятно месец януари също ще излезе в крайна сметка с между 2 и половина  и  три градуса по-топъл от нормалното.

Дали, обаче, Малък Сечко ще ни донесе още меко време или ще се опита да възстанови, поне частично, реномето на зимния сезон в последния момент?*

Според краткосрочните прогнози първите дни на февруари също ще бъдат по-топли от обичайното.

След това, обаче, моделите се разминават в средносрочен план за конкретните тенденции, но като цяло рисуват по-хладни сценарии.

Прогнозите, направени на база моделни сценарии за период от над 5-6 дни напред, не могат да бъдат точни. Затова съществуват чисто физически, фундаментални причини, главната от които е хаотичността, непредвидимостта на атмосферата.
Отначало грешката е незабележима, но впоследствие расте експоненциално и след седмица напред прогнозите стават твърде незадоволителни по конкретни параметри на определено място и  в определено време.
Затова по-резонно е да се прогнозира цялостният характер на времето през месеца.

На база на прогнозите на десетина различни американски модела, чиито предвиждания за есенните и особено за двата изминали зимни месеца бяха доста точни, може да се твърди, че февруари с голяма вероятност няма да бъде нито много студен, нито твърде топъл.
Най-висока е вероятността месечните температури да бъдат около или малко над обичайните.
След топлото начало, ще се установи по-динамично време, с нахлувания и на по-студен въздух.
Заради динамиката, обаче, както и бързо нарастващото слънчево греене, екстремно ниски температури през месеца, при това за дълги периоди от време, са малко вероятни.

Валежите ще бъдат около или малко под обичайните, според актуалната прогноза на американския метеоцентър NOAA.

По-конкретно и разширено обобщение на изминалите два зимни месеца и прогноза за февруари, очаквайте към средата на следващата седмица.

-––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*В климатологията зимният сезон започва на 1 декември и свършва в края на февруари и не следва да се бърка с астрономическата зима

Източник: http://dnes.dir.bg/news/prognoza-fevruari-dinamichno-26816774?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!