Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-търсените жилища са между 50 и 100 000 евро

Засилената активност на пазара на недвижими имоти от миналата година продължава и в началото на 2018 г. Най-търсените жилища в София са между 50 и 100 000 евро.
Активността на пазара се дължи на ниските лихвени проценти по депозитите и ипотечните кредити, както и на подобряване платежоспособността на българите и икономическия ръст на страната (4%), сочи анализите в сектора за недвижими имоти.

Жилища "на зелено"

Усеща се недостиг в предлагането на качествени жилища в София, затова и пазарът на новото строителство и прокупко-продажбата на жилища ново строителство устойчиво се завръща, казва старши брокерът Евелина Иванова пред Дир.бг.

По думите й по-голямата част от проектите, особено добрите, се разпродават преди акт 14. При този тип сделки, обаче, съществуват рискове за купувачите, затова е необходимо сериозно проучване на инвеститорите и финансирането на проектите, преди да се пристъпи към сделка.

"Бих препоръчала на всички, които имат намерение да купят имот „на зелено“ да потърсят услугите на консултант недвижими имоти, защото ние познаваме инвеститорите, тяхната история и надеждност", съветва Евелина Иванова.

Двустайни и тристайни

Имотите, които се търсят са имотите с добра локация, т.е. в районите с развита инфраструктура, по протежение на метрото, с бърз достъп до центъра, в близост до паркове, детски градини и магазини.

Най-голям дял в продажбите през 2017 година имат двустайните и тристайните апартаменти, по всяка вероятност тази тенденция ще се запази и през тази година, защото голям процент от имотите се купуват за инвестиция, а този тип имоти са от най-търсените за тази цел.

Най-търсени и съответно с най-голям ръст в цените са имотите в „Иван Вазов“, „Изток“, “Изгрев“, „Гео Милев“, Център, „Лозенец“ и „Младост“. Там са и най-надценените имоти.

Има продавачи, които имат нереална представа за стойността на имотите си. Техните предложения се застояват дълго на пазара и ние смятаме, че това са немотивирани продавачи, казва Евелина Иванова.

Ценовият диапазон, в който най-много се търсят жилища е между 50 и 100 000 хиляди евро.

Цените на реално сключените сделки варират между 700 и 1200 евро/кв. м, според квартала и специфичните особености на самия имот. При луксозния сегмент цените на имотите достигат и до 1300-1600 евро/кв.м за реално сключени сделки.

В "Манастирски ливади", "Витоша" и "Кръстова вада" средните цени са около 950-1000 евро/кв. м. Най-високи са цените в "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев" и Центъра 1200-1250 евро/кв.м. В "Яворов" и "Лозенец" средната цена за кв. метър е 1170 евро. Най-ниски са цените в "Люлин" и "Сердика" – 575 евро/кв. м.

Прогноза

По-голямата част от покупко-продажбите през 2017 г. са извършени с кредити. Очакванията са лихвените проценти да се задържат на тези нива и през 2018 година. За плавното им повишаване се говори към края на годината и началото на 2019-а година, но това зависи от паричната политика на Европейската централна банка. Затова не се очаква промяна в тенденцията на пазара на недвижими имоти през годината и за балон не става дума. Анализаторите са на мнение че фундаментът на пазара е стабилен.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/imoti-26815480?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!