Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почина основателят на ИКЕА - Ингвар Кампрад

Основателят на мебелната верига „Икеа' Ингвар Кампрад

Ингвар Кампрад си отиде на 92-годишна възраст, но остави опита си в книги, някои от които са издавани в България.
„Какво за мен е смъртен грях? Пилеенето на ресурси.” Това е фраза на човека, който знаеше как се правят милиони – един от най-богатите и успели хора на съвремието ни.

Човекът, който учеше младите на иновативно мислене, амбиция, вяра, борба, трудолюбие и последователност. Все качества, които можеш да култивираш в себе си, независимо къде си роден.

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 година в Смаланд, в семейство на наследници на немски емигранти. Родителите му се установяват да живеят в Швеция, търсейки по-добър живот. Малкият Ингвар израства във фермата Елмтарюд.

Всъщност, създадената по-късно от него мебелна компания ИКЕА е абревиатура от първите букви на името му и на местата, където е израснал - Елмтарюд и Агюнард.

Първите си пари Кампрад спечелва на 5 – от продажбата на кибрит, купен на едро от Стокхолм. Разнася го с колело и го продава на ниски цени, но реализира печалба от оборота. По-късно се пробва с продажбата на риба, коледни играчки, семена и писалки.

На 17 създава верига магазини за домашно обзавеждане, с малка парична помощ от баща си. Поръчаните стоки разкарва с фургон за мляко до гарата, откъдето с влак ги транспортират до клиентите.

Когато забелязва, че конкурентите му предлагат и мебели, решава да започне такова производство, като използва услугите на малка местна фабрика. От нея излиза първото му кресло, което кръщава „Рут”.

Пуска и първите си реклами във вестник. Започва да издава и брошурата „Новости от ИКЕА”, която се разпространява с бюлетина на съюза на местните фермери. През 1951 г. е публикуван първият каталог на компанията ИКЕА.

Следва шеметен успех, който доказва на практика, че съветите на Ингвар Кампрад не са само теория, а изпитани рецепти от опита на един забележителен човек и бизнесмен.

Ингвар Кампрад обяви пред премиера Бойко Борисов намеренията на групата компании да увеличи оборота си от България.

Във формулирана през 2015 г. средносрочна перспектива ИКЕА планираше увеличение на поръчките, както и да направи съществени инвестиции в краткосрочни нисколихвени кредити за технологично обновление на български предприятия, с които работи.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/konchina-ikea-ingvar-kamprad-26824002?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!