Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цачева: С Истанбулската конвенция не се въвежда трети пол

Законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция не е изтеглен, нужно е още време, за да се запознаят с документа всички коментиращи темата.
С конвенцията не се въвежда трети пол, с нея не се приемат еднополовите бракове, тя може да се ратифицира и със забележки, коментира правосъдният министър Цецка Цачева в студиото на БНТ.

Конвенцията е подписана през април 2016 г., ето защо се изненадващи мненията, че едва сега започвала информираността по темата.

"В идните дни очаквам да продължи дебатът, но той да не бъде под формата на агитки и квалификации, без да се познават конкретно текстовете, защото чух какво ли не през тази седмица, но за съжаление, в мнозинството си тезите на нашите опоненти не се припокриват със съдържанието в конвенцията", каза още правосъдният министър.

"За мен голямата и неприятна изненада в тази ситуация е поведението на левицата. Левицата през всички тези години от 2012 г. насам, когато се заговори за Истанбулската конвенция, е подкрепяла приоритетно нейното приемане", коментира Цецка Цачева.

По думите ѝ колизията между БСП и ПЕС по темата е настъпила едва в първите дни на януари, след като конвенцията е внесена от правителството в Народното събрание.

"Вероятно тук става дума чисто за политически маневри, които са в дълбок разрез с ценностите, които споделя основния ни опонент в този състав на Народното събрание", каза още министърът на правосъдието.

Цачева коментира и позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" по темата.

"Позицията на нашите коалиционни партньори е ясна още от 2015 г., когато по решение на Министерски съвет тя бе включена като приоритетна тема с оглед на председателството тогава на Комитета на министрите на Съвета на Европа“, сподели Цачева.

Според нея ако човек сам със себе си остане с текстовете и си формира мнението въз основа и на това, което има като анализи, е възможно отделни народни представители да променят своята позиция.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tzetzka-tzacheva-istanbulscata-conventzia-26823764?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!