Tyxo.bg counter

Цецка Цачева обещала до края на февруари да ратифицираме Истанбулската конвенция въпреки недоволството...

В парламента още не са внесени и промените в българските закони, които Конвенцията налага

До края на февруари България ще ратифицира Истанбулската конвенция, такова обещание дала правосъдната министърка Цецка Цачева  по време на срещата си с еврокомисаря  Вера Юрова, научи Епицентъър.бг.

Юрова отговаря за правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете. Тя бе у нас във връзка с колегиума на еврокомисари и министрите на правосъдие и вътрешен ред на тема: "Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие".  

По време на неформалното обсъждане на Истанбулската конвенция Вера Юрова изразила притеснение, че документът явно създава проблем в България и че вероятно няма да бъде ратифициран скоро.

Министър Цачева реагирала тутакси като заявила, че Конвенцията ще бъде ратифицирана до края на февруари и че комисар Юрова не трябва да има притеснение, тъй като такова било нареждането на премиера. 

Това обяснява защо след заседанието на министрите Цецка Цачева заяви: „Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция“, което доведе до объркване в коментаритте - искрени ли са ГЕРБ като обявиха, че оттеглят Истанбулската конвенция до края на европредседателството, за да се проведе информиран дебат в обществото. 

„Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените", каза Цачева в петък. 

Вечерта пред "Панорама" финансовият министър Владислав Горанов се отметна от изразената си на 3 януари позиция "против" Конвенцията и заяви, че ако не я ратифицираме, ще "останем от другата страна на Босфора". 

Натискът върху правителството на Борисов е ужасен, разказват не само от екипа на Цачева. Българските държавници обаче вместо да обяснят на Брюксел каква е истинската ситуация с общественото настроение у нас във връзка с налагането на Конвенцията, обещават, че въпреки недоволството ще я прокарат в парламента. 

Към този момент Конвеницията е минала само в две от петте комисиии, където трябва да бъде разгледана. Освен това от Съвета на Европа обявиха, че преводът й на български е неточен и затова се прави нов. Тогава изниква въпросът - доколко легитимен е документът, който е внесен в парламента и който се обсъжда в парламентарните комисии. 

В парламента още не са внесени и промените в българските закони, които Конвенцията налага и което е трябвало да стане още през 2016 година, когато министър Захариева я е подписала от името на правителството "Борисов-2".

Източник: http://epicenter.bg/article/Tsetska-Tsacheva-obeshtala-do-kraya-na-fevruari-da-ratifitsirame-Istanbulskata-konventsiya/146005/2/0

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни