Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дерменджиева: Референдум за конвенцията е популизъм

Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените

Идеята за референдум за Истанбулската конвенция е напълно популистки ход, който ще ни струва много скъпо.
Надежда Дерменджиева, директор на Български фонд за жените

- Нужен ли е референдум за Истанбулската конвенция? 

- Идеята за референдума е напълно популистки ход, който ще ни струва много скъпо, ако изобщо се намерят хора да подкрепят тази идея и се проведе такова абсурдно нещо.

Да не забравяме, че джендър тематиката е тясна експертна област. Референдум за Истанбулската конвенция малко напомня за референдум за тема, свързана с ядрена физика или висша математика. Така, че бих го нарекла популистки ход, ненужен.

- Стана ясно, че и Армения подписа Истанбулската конвенция. Общо подписалите я държави са вече 45, а 28 вече са ратифицирали документа. Защо в България се създаде това напрежение?

- Армения подписа конвенцията на 18 януари тази година, което вероятно означава, че е в процес на ратификация. Това, което се случи в България бе, че една фалшива новина от една страна подмени дебата. Истанбулската конвенция е документ, който дава мерки и препоръки за справяне с насилието над жени и деца. От друга страна предполагам, че има някаква политическа изгода или за отклоняване на вниманието от други политически теми или един Господ знае за какво. За мен е необяснимо това, което се случи. Не мога да повярвам, че хората се подведоха под такава фалшива новина и привидяха в конвенцията, която се бори с насилието над жени и деца трети пол, травестити в тоалетни и какви ли не други глупости.

- За мнозина е притеснително джендър образованието на децата ни, което ще ги деформира как да се определят. Как ще коментирате?

- Конвенцията като една от мерките за превенция предвижда въвеждане на джендър образование, според това как една държава вижда това джендър образование. Мога да кажа, че в България то се случва близо от пет години.

Какво означава джендър образование? То е образование за човешки права, за равнопоставеност на половете, което учи децата да са сензитивни към насилието към различните форми на насилието, към това да знаят правата си къде могат да потърсят помощ и към това да не робуват на стереотипи, както и да общуват помежду си ненасилствено. Веднага давам пример каква би била една последица от джендър образованието - когато едно момиче каже в клас, че иска да стане президент, никой да не му се изсмее и да не му обясни, че това е само за мъже или пък едно момче да каже, че иска да стане балетист и отново никой да не му се изсмее и да му каже, че това е женска работа. Това е джендър образование и тук не става дума за никакви полове, никаква сексуална ориентация и всички глупости, които се извъртяха в общественото пространство.

- Очаквате ли България да ратифицира конвенцията, тъй като и църквата "скочи" срещу нея? Не е ли редно експерти в джендър образованието да се срещнат и с отците?

- Аз вярвам, че конвенцията рано или късно ще бъде ратифицирана дали ще бъде сега, утре или до един месец, това ще се случи, ако ние искаме да сме част от Европа и европейските ценности. Не бих искала да коментирам църквата. Аз мисля, че в една светска държава църквата няма роля в политическия живот на страната. Също така бих казала, че нашата църква е дълбоко назадничава и си мисля, че тя закъсня с позицията си. Честно казано никой не очакваше нещо друго от нашата църква. Но съжалявам, че от божи хора излязоха толкова думи на омраза, заклеймявайки различните, тъжно е.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/populizam-referendum-istanbulscata-conventzia-konventziata-nadezhda-dermenjieva-26816901?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!