Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп или Путин предпочитате за президент? Светът избира руския държавен глава

Общо 29% от населението по света декларира, че между президента Тръмп и президента Путин, хипотетично би предпочело руския президент да оглавява неговата страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%. Това сочи 41-вото глобално изследване „Край на годината" на световната Асоциация „Галъп интернешънъл".
Данните са част от поредица провокативни, експериментални въпроси, които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите.
В 9 от изследваните 55 страни американския президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.
Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.
В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат.
В крайна сметка, резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е „абсолютният световен лидер".
В този контекст бе зададен и друг провокативен въпрос: „Трябва ли САЩ да запазят водещата роля като най-мощната държава в света, или САЩ и Русия трябва да си поделят световното лидерство?". Според изследването, всеки четвърти (25%) глас по света е за съвместно лидерство, а върховното и едноличното ръководство на САЩ се предпочита от 19%.
Мнозинства в почти всички макро-региони по света декларират желание за съвместно лидерство от страна на САЩ и Русия, освен самите САЩ - където 40% от респондентите вярват, че тяхната страна трябва да продължи да бъде световен лидер сама.
Двете опции за глобално лидерство разделят общественото мнение на приблизително равни пропорции в Западна Азия - в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.
Като цяло доминантната позиция на САЩ като световен лидер изглежда е поставена под въпрос.
Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл": „Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света.
От биполярен свят през Студента война през доминиращи САЩ след 1989 г., днес света изглежда, че се трансформира в по-цветно място.
Различни констелации на нациите (или „констенации") се появяват пред очите ни като израз на нова регионализация на света - не на географски принципи, а на споделена гледна точка за бъдещето."
Андрей Мильохин, вицепрезидент на световната асоциация „Галъп интернешънъл": „Изборът измежду тези двама президенти не е никак лесен и в края на краищата кандидатът „срещу двамата" печели. Сложността на избора се дължи и на факта, че зад Тръмп стоят САЩ със своята икономическа и военна мощ, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви световните политически лидери.
Респондентите също трябваше да избират и между ценностите, представени от двамата президенти: стабилност и патриотичен дух - от страна на Путин и модерния бизнес подход и превъзходство на националните интереси при определянето на световната политика - от страна на Тръмп.
За мнозинство от населението по света, консерватизмът и надеждността на Путин изглеждат по-привлекателни. Няма съмнение, че нагласите на респондентите също са повлияни и от разпространяването на публикации от страна на медиите срещу личността и действията на Тръмп.
Бихме могли да кажем, че 25-годишното господство на САЩ в масовите мнения явно не е довело до глобален мир и хармония, а напротив, поражда нови проблеми и конфликти.
Многополюсността на света вече е съвсем ясна и очевидна. В няколко региона има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света. И това не е само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови лидери, нови политически идеи и коалиции виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия.
Интересно е да се види, че в Русия потенциално съвместно световно лидерство, упражнявано заедно с САЩ, се подкрепя от по-малко от половината от населението (40%).

Източник: Кросс

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/01/blog-post_111.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!