Tyxo.bg counter

Един глас от ГЕРБ отряза Истанбулската конвенция в НС

Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта отхвърли Истанбулската конвенция, правната отказа да я разгледа, само външната я прие.
Комисията по младежта и спорта не прие спорния документ с 9 на 10 гласа, като  решаващ беше вотът "против" на депутата от ГЕРБ Георги Марков. Така той на практика бламира парламентарната си група, която категорично заяви, че подкрепя конвенцията. Останалите депутати от партията в комисията бяха "за".

"Не съм съгласен. Като тръгнат джендърите по детските градини и училищата и като ги емнат да ги бият футболните фенове, Бойко не може да ги спаси. Аз съм най-верният на Борисов - само Юнкер е преди мен, че го и целува, но не съм мислил някога, като член на 3 законодателни комисии, включително и на Великото Народно събрание, а после и като конституционен съдия, че ще дойде момент да се четат молитви, за да не се приеме закон!", заяви Марков, цитиран от "24 часа".

По думите му, това че сме най-бедни в Европа не значи, че сме ненормални.

"Има ли някой в тази зала, на който да не му е ясно какво е жена, че Истанбулската конвенция трябва да ми го казва?", попита риторично Марков.

Конвенцията подкрепиха и представителите на ДПС, но всички други - от "БСП за България", "Обединени патриоти" и "Воля", гласуваха срещу нея.

"Днес приехме конвенция от 1970 г. на Международната организация по труда (за минималната заплата). 48 години, от които 9 управлява ГЕРБ, можа да чака, Истанбулската конвенция - не", коментира Емил Димитров-Ревизоро от Патриотите, които по този въпрос се разминават с коалиционния си партньор.

По-късно пък правната комисия прие предложението на БСП точката за разглеждане на конвенцията да отпадне от дневния ред.

Предложението за отпадане на точката направи депутатът от левицата Пенчо Милков заяви, че това е "цивилизационен нормативен акт" и има нужда от задълбочено обсъждане.

"Дебатите в обществото се задълбочават. Затова ние трябва да проявим чувствителност и да го отчетем като ново обстоятелство. Когато към 21 април 2016 г. е била подписана Истанбулската конвенция от български представител, такова разделение в обществото не е имало. Към настоящия момент има", каза социалистът.

След това обаче комисията по външна политика комисия прие конвенцията. "За" бяха 10 депутати, 7 - се обявиха "против", а един се въздържа. Народни представители от ГЕРБ признаха, че имат резерви, защото произхождат от традиционни християнски семейства, но представител на правосъдния министър Цецка Цачева ги успокои, че Съветът на Европа ще допусне документът да се ратифицира с тълкувателна декларация, която да обясни за така наречения социален пол.

Предстои Истанбулската конвенция да бъде разгледана и от комисията по вероизповедание.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че от БСП настояват конвенцията да не бъде разглеждана в парламента, тъй като е създала огромно напрежение в българското общество, и затова предлагат да се проведе национален референдум по темата.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/gerb-glas-istanbulscata-conventzia-26810375?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни