Tyxo.bg counter

Нинова: БСП иска референдум по Истанбулската конвенция. Нека народът да изрази волята си!

БСП иска референдум по Истанбулската конвенция, заяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че след създалата се ситуация, свързана с конвенцията, само суверенът може да изрази волята си. 

Левицата ще внесе утре в деловодството на парламента искането за допитването, съобщи Нинова. Според нея Народното събрание трябва да реши кога да бъде референдумът. 

След като конвенцията бъде ратифицирана, народът няма да може да се произнесе, такъв е законът, посочи Нинова. И обясни, че затова левицата настоява преди обсъждането на Истанбулската конвенция да има референдум по нея. 

Корнелия Нинова заяви, че БСП продължава да внася законопроекти, свързани с борбата срещу насилието над жени.

Корнелия Нинова обясни защо БСП е против ратификацията с декларация. Полша е постъпила така, но след това придружаващата декларация не е била отчетена. Нинова отново подчерта, че левицата не одобрява текстовете в Истанбулската конвенция, въвеждащи т.нар. "социален пол". 

Корнелия Нинова коментира и първата година на Румен Радев и Илияна Йотова на "Дондуков" 2.

Президентската двойка изпълни със съдържание институцията и абсолютно последователно изпълнява предизборните си обещания, каза тя пред медиите. Двамата изпълняват твърдо и категорично това, което обещаха в предизборните си платформи. Това е най-силната харектиристика на президентската двойка. 

И продължи: „Респектиращ беше отчетът на президента и вицепрезидента. Придадоха за тази една година ново съдържание на президентската институция. Запълниха я със съдържание: впечатляваща международна дейност, в която президентът Радев отстояваше националния интерес на България, силни, последователни и твърди позиции, съсредоточени по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени върху теми като национална сигурност, борба с корупцията, социални въпроси.“

На въпрос какво не е успял да направи държавният глава, лидерът на БСП посочи, че той сам е направил своя отчет. „Не успя да ни убеди, включително и нас за достигане на 2% от БВП за превъоръжаване. Знаете, че нашата партия има друга позиция по този въпрос. Аз съм я заявявала пред него на КСНС. Ние сме на друга позиция. Аз съм заявявала това абсолютно открито и почтено. Не е успя да убеди управляващите за мерките за борба с корупцията. Тук сме на една позиция.

Относно позцията му за парламента, приемам я с тъга, но е вярна. Виждате какво правят ГЕРБ и Бойко Борисов. Вчера има вот на недоверие и премиера не идва. Борисов, трети мандат, превърна парламента в нотариат, който му заверява подписите. От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и палраментарната република. Това е системно погазване на Конституцията и институциите в България" 

"Управляващото мнозинство и президентът Румен Радев имат абсолютно различни позиции по ключови теми, като например темата за борбата с корупцията. Той е използвал израза "разминавания с управляващите", но според мен това е леко изречение. Има противоборство между управляващите и президента. Напълно го подкрепям и по темата за свободата на словото. Извинете ме, но ще дам личен пример. Тук в парламента беше изгонен председателят на най-голямата опозиционна сила. Това е показател, че се погазва правото да се изказва различно мнение. Щом се случва тук в парламента, представете си какво се случва навън, където други хора не могат да си изразят свободно мнението", завърши Нинова. 

Самият той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупция. Остана на различна позиция с управляващото мнозинство с антикорупционния орган“, отговори лидерът на БСП.

Източник: http://epicenter.bg/article/Korneliya-Ninova--BSP-iska-referendum-po-Istanbulskata-konventsiya--Samo-suverenat-mozhe-da-izrazi-volya-/145770/2/0

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни