Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Има ли корупция в България? Семейство печели 75 млн. лв. от държавни поръчки на почти всички институции


Има ли корупция в България?

Едно семейство чрез различни фирми, някои дори се водят инвалидни, само през 2017 г. и само от една институция – МВР, призвана да пази реда и законността, е грабнало 13 244 962,80 лв. държавни поръчки.

За 10 години сумата е над 75 милиона лева! Пари от нашия джоб! Още по-интересното е, че всичко това става в нарушение на … закона. Ето и цялата сага, разказана от Биволъ:

„Фирми и кооперации на лица, свързани по роднинска линия системно печелят държавни търгове. Никъде обаче те не посочват такава свързаност и конфликт на интереси, както се изисква от законите в държавата.
Поръчители са почти всички институции, които предоставят на служителите си униформи или специално работно облекло.

Общият обем на поръчките за последните 10 години възлиза на 75 милиона лв. Данните в сайта на Агенцията за обществени поръчки обаче стават публични след едва след 2007г., което означава, че сумата усвоената може да надмине 75 милиона лв.

Основни фирми, които печелят поръчките са Здравоход и Ралица, а главна фигура във веригата е Гроздан Стоянов. През 2010 г. той е бил подсъдим по дело за кражбата на 12 милиона от ДДС чрез контрабанден внос, оправдан от Хасковския окръжен съд.

Роднинската връзка продължава с майката на Гроздан – Невяна Стоянова (родена 1931 г.), баща му Стоян (роден през 1922 г. и починал през 2017 г.) съпругата му Павлина и дъщеря му Нели, синът му Стоян, сестра му Маргарита, тъщата, която също се казва Маргарита и шуреят Станислав.

Според Търговския регистър всички те са член-кооператори и заедно имат повече от 50% от гласовете в Общите събрания на три трудови кооперации на инвалиди ТПКИ Здравоход (Габрово), ТПКИ Недялко Царев (Ямбол) и КОИРалица (Стара Загора). Членовете на семейството притежават и десетки фирми със същата дейност – производство и продажба на обувки и дрехи.

С времето фирмите на сем. Стоянови от доставчици на обувки за отделните ведомства разширяват дейността си и се заемат и със специализирани облекла.

Кооперациите вече са привличали вниманието на медиите една по една, но свързаността им по роднинска линия излиза едва сега.

Законът за общите условия за обществените поръчки е изрично посочва, че „едно физическо или юридическо лице може да участва само в едно обединение“, а „свързани лица не могат да бъдат самостоятелни участници в една и съща процедура“.

В документацията за търговете изрично трябва да се декларира информация за конфликт на интереси. Въпреки това едни и същи кооперации и фирми със свързани по родство лица, от повече от 10 години се явяват групово на търговете и ги печелят с висока успеваемост.

От гледна точка на Закона има нарушение чл. 313 от НК за деклариране на неверни обстоятелства в процедурата на обществената поръчка. Това трябва да е предмет на отделен интерес от страна на прокуратурата, която следва да провери за корупция”.

Източник: 19min.bg

Източник: http://bultimes.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!