Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борбата с корупцията блокирана за поне 6 месеца! Новата мегакомисия няма да приема скоро сигнали за подкупи!

Новата мегакомисия няма да приема скоро сигнали за подкупи

До края на българското европредседателство борбата с корупцията ще бъде на практика блокирана, алармираха юристи и депутати. Причината е, че новата ресорна мегакомисия, която по закон трябва да заработи от утре, ще се формира месеци наред. Не е ясно какво ще работят дотогава служителите, които се прехвърлят в нея. Това ще забави плановете на премиера Бойко Борисов “до две-три години” да се справи с корупционния проблем, както обеща пред европарламента миналата сряда.

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество излезе в “Държавен вестник” в петък и влиза в сила след три дни. Това означава, че от вторник ще са отменени законите за конфискацията, за конфликт на интереси и за публичност на имуществото на лицата на висши държавни постове.

В този момент новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество все още няма да съществува. Временно така ще се преименува комисията за конфискация (КОНПИ), пише в заключителните разпоредби на закона. Мандатът на ръководството й ще се прекрати при избирането на нови шефове, а това ще стане най-рано след два месеца.

В КОНПИ трябва да се влеят Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ), БОРКОР, звеното от Сметната палата, отговарящо за имуществото на служителите по високите етажи, и антикорупционната дирекция на ДАНС. Как ще стане това ще бъде описано в правилник, който трябва да бъде приет от новата комисия в едномесечен срок от влизането в сила на закона. Месеци ще отнеме и да се назначат директори и инспектори в териториалните дирекции.

Най-голяма е бъркотията по въпроса кой какво ще работи до приемането на правилника. БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и звената от Сметната палата и ДАНС реално няма да могат да правят нищо. Комисията за конфликт на интереси престава да съществува, като не е предвидено да довършва старите си производства.

“Неприключилите проверки за незаконно имущество и конфликт на интереси се довършват по досегашния ред от комисията”, пише в закона. Тоест вероятно от преименуваната КОНПИ, която няма практика по конфликта на интереси.

Според юристи има голям риск нейните решения през следващите месеци да бъдат отменени от съда. Пред “Сега” адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация”, който участва в дебатите за закона в правната комисия, обяви, че прогнозираният от него хаос се е сбъднал. “Комисия, която съществува на основание на отменен закон, не може да извърши нито едно легитимно действие”, смята той.

Според него комисията за конфискация не може да започва нови производства, а може само да довършва висящите си. Висящите проверки за конфликт на интереси не могат да бъдат довършени от никого, защото решенията биха паднали в съда. Ако граждани започнат да изпращат сигнали за корупция, също няма кой да ги разглежда – това ще стане най-рано след 3 месеца.

Опасения имат и в БСП.

“Ще станем свидетели на липса на действие от страна на комисиите за конфликт на интереси и за конфискация и в същото време новият мегаорган още няма да е сформиран. Мисля, че говорим най-малко за шест месеца, като се има предвид, че технически трябва да се подготви сграда за него, служителите от останалите звена трябва да се преназначат.

На новия орган ще бъдат възложени функции по отношение на много лица, което означава, че ще е необходим голям административен капацитет. Съмнявам се, че обединявайки различни по съществото си органи, ще се осъществи толкова бързо стиковането между тях и правоприлагането”, заяви депутатът Филип Попов.

От БОРКОР още преди 2 седмици неофициално споделиха пред “Сега”, че вече де факто са разпуснати. Комисията за конфликт на интереси съобщи, че ще работи до влизането в сила на новия закон. От КОНПИ бяха категорични, че бъдещата им работа е “описана ясно и точно в закона” и те ще се придържат стриктно към него. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се измъкна с обяснението, че “работата на различните структури няма да спира, предвидено е тяхното поетапно сливане, което е подробно описано в новия закон”.

 
От Министерския съвет не коментираха казуса и препратиха към Министерството на правосъдието като вносител. Оттам отговориха, че с преименуването на КОНПИ и вливането на останалите органи в нея “се гарантира непрекъсваемост”. За конфликт на интереси щели да се произнасят инспекторатите към различни органи или упълномощени служители.

На въпрос какво ще правят служителите на БОРКОР, КПУКИ, Сметната палата и ДАНС, докато се приеме устройственият правилник, отговорът е, че “сливането на изброените структури ще настъпи от датата на влизане в сила на закона, следователно няма да има прекъсване в осъществяваната от техните служители дейност”. Тоест сигурното е, че ще им се плащат заплатите. Бюджетите на тези структури щели също да се слеят механично и нямало да се налагат допълнителни разходи, твърдят от министерството, без да назовават финална сума.

ХАОС

– до месец парламентът трябва да избере председател на комисията, а до 2 месеца – заместниците му. Те трябва да встъпят в длъжност едновременно.

– в 3-месечен срок трябва да се приемат наредбите за сформиране на дирекцията, която ще проверява сигналите за подкупи, наредбите за подаването на имуществени декларации, инструкциите за взаимодействие с останалите държавни органи, новите образци на имуществените декларации.

– в 6-месечен срок ДАНС следва да предаде на комисията всички архивни дела и действащи дела на оперативен отчет. 

segabg.com

Източник: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!