Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американското правителство остана без пари! Новият приоритет на САЩ вече е подготовката за война с Русия... обяви военният министър Матис!

Все по-вероятно изглежда спирането на работата на американското правителство, предаде Sky News. Въпреки изтичанвето на крайния срок, пробив няма.  Тази нощ Сенатът трябваше да гласува финансирането му, но до споразумение не се стигна. Демократите не бяха убедени да гласуват “за” и така да се избегне “безпаричието” или т.нар. “шътдаун”.

Основният фокус на национална сигурност за САЩ сега е надпреварата за мощ, а не тероризма. Това обяви американският военен министър Джеймс Матис, обявявайки националната стратегия за отбрана.

“Ще продължим да преследваме терористите, но голямата надпревара за мощ – не тероризмът – сега е основният фокус на националната сигурност на САЩ”, изтъкна Матис в подготвени коментари, публикувани от Пентагона.

Матис представи силното послание на страната, отразено в документа, явно предупреждавайки противниците на Америка, като добави, че американските въоръжени сили се състезавали за възпиране на агресията в три основни региона: Индийско-Тихоокеанския, Европа и Близкия изток.

Нашето конкурентно предимство във всяка област на военното дело – въздух, земя, море, космос и киберпространство – ерозира“, констатира Матис.

Той изтъкна позицията на САЩ за онези, които биха могли да подкопаят демокрацията на страната.

“Към онези, които биха застрашили експеримента на Америка в демокрацията: ако ни предизвикате, това ще бъде вашият най-дълъг и най-лош ден“, предупре той.

Що се отнася до глобалната стабилност Матис назова Северна Корея и Иран като основни заплахи.

“Изолирани режими като Северна Корея и Иран продължават да извършват незаконни действия, които застрашават регионалната и дори глобалната стабилност”, коментира военният министър на САЩ.

Той също така подчерта, че САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от различни ревизионистични сили, включително Русия и Китай. По думите му, Москва цели да разбие НАТО, да промени сигурността в Европа и Близкия изток в нейна полза, докато “Китай сплашва съседите си с хищническа икономика, докато милитаризира елементи в Южнокитайско море”.

“Изправени сме пред нарастващи заплахи от ревизионистични сили като Русия и Китай, страни, които се стремят да създадат свят, съвместим с авторитарните им модели – преследвайки да наложат на други страни решения в областта на сигурността, икономиката и дипломацията”, допълни шефът на Пентагона.

Според него Вашингтон планира да изгради нови военни партньорства, да засили отбраната на страната, инвестирайки в ядрени сили, както и в космическа, кибернатична и противоракетна отбрана.

Нюз БГ

https://news.bg/int-politics/noviyat-prioritet-na-sasht-podgotovkata-za-voyna-s-rusiya-kitay-iran-kndr.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!