Tyxo.bg counter

Юнкер назначи Вигенин за съветник за бъдещето на ЕС

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин стана един от назначените от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер шестима съветници в работна група за бъдещето на ЕС.
Групата трябва да изготви до средата на годината препоръки по една от предложените от Юнкер възможности за бъдещето на ЕС в т.нар. Бяла книга. Тя ще бъде ръководена от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, съобщи БТА.

Участниците в групата са определени от националните парламенти в ЕС и от Комитета за регионите. Поканени са да се присъединят представители на Европейския парламент.

Включените политици ще дават предложения как ЕС да се развива, като прави по-малко неща, но по-ефективно. ЕК отбелязва, че "по-малко, но по-ефективно" предполага повече и ускорено сътрудничество между държавите от ЕС например в областта на сигурността, отбраната и охраната на границите, докато същевременно се прави по-малко на европейско равнище в областта на развитието на регионите.

Работната група ще оцени къде ЕС би могъл да върне пълномощия на държавите от Общността. Говорител на комисията уточни, че се очакват смели предложения.

Миналата година в Бялата книга Юнкер предложи пет възможности за бъдещето на ЕС. Освен ЕС да прави "по-малко, но по-ефективно", предложенията включваха възможностите ЕС да продължи да съществува, както досега; да остане само единният пазар; ЕС да се развива на няколко скорости; пълна федерализация (уеднаквяване) между страните от Общността.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-savetnik-kristian-vigenin-26789353?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни