Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Юнкер: България е пример за успех!

Едно от най-приятните неща в българското председателство е, че ще виждам добрия си приятел Бойко по-често от всякога. Миналата седмица бях в София и това беше важен момент за мен. Това каза от трибуната на Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на представянето на приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Когато бях 2005 г., имах възможност да подпиша Договора за присъединяване на България към ЕС. Този момент беше много емоционален. София отброяваше дните и часовете до присъединяването си и това остана запечатано в паметта ми, заяви Юнкер. 

Тези шест месеца ще бъдат от изключително значение за Съюза. При посещението ми в София установих, че България е добре подготвена. Трябва да има европейско сътрудничество в областта на миграцията, дигитализацията, сигурността. Гледаме към бъдещето, затова трябва да определим приоритетите си за следващите месеци и да ги подплатим със съответните финансови средства. Затова призовавам за един добър дебат по приоритетите и по тяхното финансиране, посочи председателят на Европейската комисия.

България неведнъж е доказала, че може да допринесе за общоевропейски компромиси, за изграждането на мостове не само между страните от Европейския съюз, но и със страните. България е предопределена за тази роля. Винаги давам за пример България, която е постигнала големи успехи. Миналата година има растеж в икономиката и в заетостта в България, заяви Жан-Клод Юнкер, като отбеляза, че трябва да се направи повече за борбата срещу корупцията.

България може да бъде цитирана като пример за успех. Тя може да бъде източник на вдъхновение за Западните Балкани, подчерта Юнкер.

Присъединяването към Европейския съюз не е нещо естествено – това е нещо, което може да бъде постигнато с много усилия. Страните от Западните Балкани заслужават реална европейска перспектива. 

Присъединяването им към Съюза няма да се състои в този мандат на Комисията, но крайната цел е тази. За целта в региона трябва да бъдат направени необходимите реформи и тези страни ще се приближат към крайната цел – присъединяването. Имаме общи проекти със страните в региони, като сигурността и върховенството на закона. вропейският съюз е правова общност и единствено държавите, спазващи върховенството на закона, могат да се присъединят към Съюза, заяви председателят на Европейската комисия. 

Борисов се доказал като европейски демократ. Доказано е, че успехите не зависят от големината на страната, така че съм убеден, че българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъде успешно, завърши Жан-Клод Юнкер.

Източник: http://epicenter.bg/article/Zhan-Klod-Yunker--Balgariya-e-predopredelena-da-gradi-mostove--Balgariya-e-primer-za-uspeh-/145270/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!