Tyxo.bg counter

Бизнесмен се извини за позицията си, че няма ниски заплати

Бизнесменът и предприемач Ивайло Пенчев се извини за позицията си, че в България няма заплати от 700 лв. Всичките били по-високи.
Пенчев предизвика вълна от възмущение с твърдението си, че в България заплати от 700-800 лева няма. В медиите беше публикувана обява на негова фирма в Летница, в която се търсеше служител на заплата 700 лв.

Пред Нова телевизия Пенчев заяви, че квалифицираните служители на неговата компания наистина получават добро заплащане – средно по почти 1900 лева. Все пак и той предлагал възнаграждения от по 800 лева, но за чистачка, например, защото това предполагал пазарът.

„Искам да се извиня на хората, които съм засегнал“, каза Пенчев. Той призна, че повечето от критиките към него били основателни.

Бизнесменът обясни, че размерът на заплатите зависи от два фактора: от преприемача, който ни наема на работа, и от конкуренцията за набиране на кадри – колкото по-голяма е тя, толкова по-големи възнаграждения се предлагат в съответния бранш.

„По-големият брой заявени свободни работни места в Агенцията по заетостта са за хора със сравнително ниско образование“, коментира синдикалистът Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Според нея минималната работна заплата трябва да продължи да расте.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/zaplati-izvinenie-ivilo-penchev-26783603?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни