Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов пред ЕП: Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент!

БАЦЕ -ЕВРОПАРЛАМЕНТzx860y484_3112733

“Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент”.

Това увери министър-председателят на Бойко Борисов по време на изслушването си пред ЕП в Страсбург при представяне на приоритетите на българското европредседателство.

Това е първата категорична позиция на премиера по повод скандалния документ, който взриви обществото.

Позицията му стана известна в отговор на въпрос на Елена Валенсиано, която го призова от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

„Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента, отвърна премиерът и обеща: Ще положа всички усилия да мине (Конвеницята) в парламента. Насилето над жени и деца и чудовищно в цяла Европа“, аргументира се той, но не даде разяснение пред евродепутатите, че текстът на документа се приема нееднозначно от българското общество.

Борисов бе атакуван за корупцията в България. “Имате възможност да излъскате своя имидж и имижда на страната като се заемете с борбата с корупцията”, заяви Ска Келер от зелените в ЕП.

“Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то ще се справим добре.“ Отвърна ѝ Борисов.

„Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Не съм виновен, че ги спечелих тези избори. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше внищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции.

Как ще ни избират все нас на първо място, попита Борисов. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре, увери той. Моля ви, тези наши приятели, които протестират, ми бяха коалиционни партньори (визира Реформаторския блок – б.р.). Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме“, отговори на атаките Борисов.

Ска Келер от “Зелените” го нападна и за екопротестите, и за корупцията, подчертавайки изводите от годишните мониторингови доклади:„Председателството е повод да се хвърли светлина върху страната. Има хиляди по улиците, които демонстрират в защита на Пирин. Много протестират срещу корупцията и едно решение за изграждането на ски курорт и незаконна сеч. Район защитен по силата на правото на ЕС. Зачитането на върховенството на закона е важно в ЕС. Председателството трябва да даде добър пример.

Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората, които подават сигнали, са изправени пред опасността от наказателно преследване. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемет с борбата с корлупцията. Кажете как да ви помогнем“, обърна се тя към Борисов. Тя цитира и текстове от приетия миналата седмица антикорупционен закон, подертавайки, че ръководстнвото на закона ще се избира от тези, които законът трябва да преследва.

В отговор на критиките за Пирин, премиерът заяви категорично, че е готов да се подпише пред евродепутатката, че в Банско няма да бъде построена и една керемида извън втория лифт.

„Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитена от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации. Спирал съм проекти с години, за да се излюпят щъркелчета. Министрите съм карал да пренасят лично блатни кокичета, за да не ги стъпче валяк. Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Това, което са ви казали, не е вярно. Искам да гарантирам, става въпрос а втори лифт.

Един единствен лифт на курорта Банско. Сега има само един и туристите чакат на опашка с часове. Става въпрос само за втори лифт. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. За да вървят автомобилите, го осоляваме непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Не само няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа по нови гори и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там!“, отговори Борисов на Ска Келер.

“Все още нямаме вкаран в затвора за корупция политик или олигарх. Бандити като Иво Прокопиев, Огнян Донев, заедно с някои бивши ваши министри, чакат присъди от съда за стотици милиони обществени кражби. Кога ще ги видим в затвора?” Такъв въпрос отправи Бареков към Борисов по време на пленарната сесия в Страсбург. Бареков вижда опасност за България в това, че шепа олигарси, ноторно известни у нас и в чужбина, обогатени от европейските фондове и приватизация са станали от името на ЕС морални ментори на нашето общество.

В изказването си пред членовете на Европейския парламент Бареков засегна и проблема с опасната симбиоза у нас между корупцията и бедността. “В България тази симбиоза е смъртоносна за обществото. Нека като еворпейските бюрократи на г-н Юнкер не си заравяме главите в пясъка като щрауси”, призова той като се обърна към Борисов с думите: “Действайте с перспектива, от Вас очакваме и възмездие, г-н премиер.”

Според Бареков перспективата, за която говори Борисов, не се вижда от мнозинството от българските граждани. “Те са губещи в Европейския съюз, за сметка на шепа хора”, категоричен е той. Въпреки това евродепутатът пожела на премиера да я постигне, за да не си остане само приказка.

Петър Курумбашев от БСП също говори за проблема с корупцията в България.„Мечтата стана реалност. Но нито демокрацията, нито членството в ЕС са застраховка за злоупотребата с власт и корупцията“, обърна се той към Борисов.

Депутатът от ДПС Илхан Кичук пък напомни на премиера участието на националисти в правителството и заяви, че в него му е надеждата това да не продължава.

Борисов отвърна, че се е разбрал с патриотите да пазят етническия модел като зеницата на окото си. Повечето чужди евродепутати изказаха подкрепа на българското правителство за приоритетите на председателството. 

Епицентър

Източник: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!