Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БСП внесе вота на недоверие: НДК, Суджукгейт, Хасковогейт – Малко над половината анкетирани одобряват вота на недоверие

Парламентарната група "БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание вота на недоверие към правителството.
В мотивите на партията е записано, че повод за него е невъзможността на избрания на 4 май 2017 г. кабинет с министър-председател Бойко Борисов да се справи с основния проблем пред българската държавност – корупцията.

"Предложеният проект на решение не е самоволен опозиционен акт, а необходимост и се основава на разбирането, че корупцията е пропила цялата държава; че правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ не само не може, но и не иска да преустанови този процес; че правителство, което не се справя с този кардинален проблем, фактически е загубило правото си да управлява", аргументират се още социалистите.

Те дават и редица примери за корупция, сред които: ремонтът на НДК, Суджукгейт, Хасковогейт, изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност и други.

"За сметка на своето бездействие по отношение на действащите корупционни схеми, през краткия период на съществуването си поредното правителство на Бойко Борисов дава достатъчно примери за различни прояви на корупция и користно поведение на властта, всеки един от който - достатъчно основание да се гласува недоверие на Министерския съвет", пише още в мотивите.

Според левицата фактът, че корупцията властва в България, не се нуждае от доказване, но за деветте месеца, през които е на власт, правителството е употребило повече енергия да обяснява, че тя е несъществуващ проблем, отколкото да ѝ се противопоставя.

„Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране и контрабандата. Мотивите към внесения вот на недоверие са 10 страници и се надяваме, че всякакви спекулации, че няма мотиви, че няма готовност, са затворени“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

Тя поясни, че БСП засяга няколко сектора в тях, а конкретиката остава за дебата и дните около него, защото в едни мотиви не може да бъде изписано всичко и те са политическата аргументация.

„Не приемаме вота за саботаж на европредседателството, а за отговор на 83% от българките граждани, които считат, че това е проблем № 1“, подчерта Нинова.

Според нея борбата с корупцията и всички прояви като вот на недоверие е проевропейска политика.

По думите й вотът е подписан от 80-те депутати от ПГ на „БСП за България“ и от гласуването на вота ще си проличи кой иска да се бори с корупцията и кой не.

"По-добре сами срещу корупцията, отколкото като част от статуквото, което я брани", декларира тя.

Във връзка с контрааргументи на ГЕРБ, че и БСП е била корумпирана, Нинова заяви, че това е изключително грешна позиция:

„Да, по време на всички управления, е имало случаи на корупционни практики и никой не отрича това. Разликата и въпроса днес е друг – осъзнаваме ли, че ножът е опрял до кокала и на това трябва да се сложи край. Осъзнаваме ли, че това е бич номер едно за България и за бедността, и за доходи, и за всичко. Ние го осъзнаваме и искаме всички мерки“.

Според нея управляващите го осъзнават, но искат да се продължи по същия начин.

http://dnes.dir.bg/news/bsp-vot-nedoverie-kabinet-borisov-3-26784067?nt=10

Малко над половината анкетирани одобряват вота на недоверие

51,7% одобряват внасянето на вота на недоверие от БСП, показва проучване на „Алфа рисърч“ за предаването на БНТ1 „Референдум“.
44,8% не одобряват, а 3,5% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Корупцията е нещо, което засяга всеки един български гражданин, заяви Жельо Бойчев от БСП. 

"Това, заради което искаме вот на недоверие, е че не виждам никакви усилия и желания от кабинета на Борисов 3 да води реална битка с корупцията.

Тома Биков от ГЕРБ изрази убеждението си, че вотът на недоверие няма да мине.

"Очевидно правителството няма да падне, очевидно няма да бъде разклатен нито един министър, защото вотът е общ. И на трето място, виждаме, че още преди да е внесен вота опозицията практически няма да го внесе заедно".

ДПС ще подкрепи вота на недоверие, заяви Халил Летифов. 

"Освен дебат, основните роли на този вот на недоверие е да коригира поведението на управляващите. За тази корекция никой не говори, а се подценява".

Според депутата от ОП Искрен Веселинов вотът търси скандал. 
"Бихме могли да коригираме поведение, колеги, ако имаше вот в посока, която е смислена. Здравеопазване или някоя друга тема, в която наистина могат да се почерпят идеи от опозицията и да се направят корекции", заяви Веселинов.

Според Веселин Марешки от „Воля“ БСП е също толкова корумпирана, колкото и управляващите.
"Какво по-нелепо може да бъде от това ти да си затънал до уши в корупция и когато си в опозиция да внасяш вот на недоверие срещу тези, които са на власт", заяви Марешки.

Едва 25% от поддръжниците на ГЕРБ сред анкетираните одобряват вота на недоверие на БСП. Симпатизантите на ДПС са 45% „за“ и 53% са „против“. Подобен е процентът и при поддръжниците на Обединените патриоти. 74% от поддръжниците на БСП сред анкетираните одобряват внасянето на вота на недоверие. 77% от симпатизантите на „Воля“ одобряват внасянето на вота на недоверие, както и 69% от представителите на извънпарламентарните партии. 53% от онези сред анкетираните, които не са изразили политически пристрастия, подкрепят вота на недоверие.

Темата на вота на недоверие е несправяне с корупцията, а мотивите ще бъдат оповестени при внасянето му в деловодството на парламента. 

Целите на внасянето на вота на недоверие се определят от анкетираните по-скоро насочени към това да се създаде напрежение по време на Европредседателството. 30,3% от анкетираните вярват, че целта е да се повдигне дебат за корупцията, докато 21,2% са на мнение, че БСП целят да свалят правителството от власт. 69,2% от анкетираните оценяват действията на управляващите срещу корупцията по-скоро отрицателно, а 28% са положително настроени към тях. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/alfa-risarch-vota-nedoverie-anketirani-26783607?nt=14

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!