Tyxo.bg counter

Анализатор разкри какво ще се случи, когато приемем еврото: Цените ще станат двойни, чака ни инфлационен шок…

Цените у нас няма да се вдигнат, ако влезем в чакалнята на еврозоната. Това са приказки от типа “една баба казала на пазара”, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия финансовият анализатор и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

В Гърция например има процес на вдигане на цените вследствие на подобряване на живота на хората. Това се нарича конвергенция. Това се наблюдава най-вече в сферата на услугите. Общото ниво на покачване на цените е 1% на година, дори след това някои от тях са намалели. А в скандинавските страни цените са се вдигнали с 0,5-0,6% годишно, посочи Дацов.

В случая без структурни реформи няма да мине. Преди да влезем в чакалнята на еврозоната трябва да има реформиране на икономиката и подобряване на ситуацията, каза експертът.

Преподавателят в СУ “Св. Климент Охридски” доц. Банчо Банов е категоричен, че цените ще скочат след влизането ни в чакалнята на еврозоната. Това, което струва 99 стотинки, търговците ще го направят 99 цента. В Германия при въвеждането на еврото цените се удвоиха. Това ще бъде инфлационен шок и ще трябва 5-6 години да минат, за да се напаснат цените, подчерта доц. Банов.

Източник: http://7dnisofia.bg/archives/48403

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни