Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Братя Галеви живеят нашироко в САЩ, с щур купон празнуват свободата си, станали защитени свидетели и ДЕА ги възнаградила с нови самоличности

Чутовен купон са спретнали Братя Галеви в САЩ, където от няколко месеца се укриват от закона у нас, научи „Ретро” от близки до мафиотите в Дупница.

Мълвата носи, че Галеви били повече от доволни, че за пореден път са успели да се измъкнат от родните власти, както и да напуснат Дубай и да се установят с нови самоличности като топбаровци в Америка.

Двамата започват нов живот, след като през 2012 г. избягаха от България, за да не влязат в затвора. Галеви празнуват и наскоро сваленото у нас разследване срещу тях за организиране на престъпна група и фалшификация на документи. Оказва се, че делото е безславно приключило още през лятото и така няма никакви доказателства, че са изпрали едни над 35 млн. лв. По тази причина спецсъдът също е прекратил делото срещу тях, което окончателно оневинява бившите кандидат-депутати и феодали на Дупница.

„Веднага щом научиха новината поканиха всичките си близки в Америка.

Къде се укриват там, не е ясно, всички пазят тайната им. Говореше се, че са станали защитени свидетели на американската служба за наркотиците ДЕА и така са получили нови самоличности и прикритие в САЩ. Не знаем дали ще се върнат, за тях е опасно да са тук, а и заместниците им се справят доста добре с въртенето на бизнеса и печеленето на още пачки. Независимо че физически не са в Дупница, целият град продължава да се страхува от тях.

Припомняме, че през 2012 г. на Пламен и Ангел бяха повдигнати обвинения за пране на 35,5 млн. лв. Двамата отнесоха присъди за рекет и трябваше да лежат в затвора по 5 години всеки, тъй като се намериха доказателства, че са изнудвали бизнесмена Пламен Миланов, за да им прехвърли половината от таксиметровата си фирма. В края на 2015 година обаче Миланов и служителката му Теодора Димитрова бяха открити мъртви в офиса на фирмата в Дупница. Разследването установи тогава, че са починали вследствие на задушаване с газ.

Окръжният съд в Кюстендил пък направи подарък на Галеви, като ги призна за невинни, Апелативният в София им даде по 7 години затвор, ВКС пък на Лозан Панов реши да им намали присъдите, като има даде едва по 2 години. Така, докато чакат решението на Темида, Галеви напуснаха страната и оттогава се укриват.

Прокуратурата пък реши да им повдигне обвинение за пране на пари, рекет и участие в организирана престъпна група. Целта тогава беше да ги закове, като имало доказателства срещу тях за преводи на пари по сметки на осем фирми, теглени от различни хора и разплащания с офшорки на Сейшелите.

Освен тях прокуратурата погва и Христина Ангелова, като започва проверка за пране на пари, през 2008 г. Цялата държавна машина се задейства, като полицаи, прокурори, следователи, митничари, данъчни и агенти на ДАНС нахлуха в автокъщи и офиси на Братя Галеви в Дупница, Перник и София. Пламен Галев и Ангел Христов получиха призовки за разпит от полицията в Кюстендил. Галеви бяха обявени за издирване, а ден по-късно в лежерно облекло и съвсем спокойно те се явиха сами в следствието. Акцията тогава не стига до доказателства за пране на пари срещу Галеви.

Така през 2012-а се стига до разследване на спецпрокуратурата и двамата „братя“ чакат присъда за рекет. Докато чакат обаче тромавия ни съд, двамата хващат пътя далеч от родината заедно с Христина Ангелова, която е не само техен счетоводител, но и пълномощник на офшорките им. Друга тяхна фирма пък се оказва собственост на социално слабия Методи Ковачев, който правел съмнителни преводи. Така след няколко години разследване и събиране на доказателства двамата Братя Галеви излизат чисти, а техните адвокати искат окончателно да се прекрати делото.

Христина също излиза чиста, като става ясно, че тя и Галеви са имали единствено гражданско-правни отношения. Все пак остават съмненията за пране на пари. По това обвинение делото също е прекратено и по него вече не се работи, но заради липса на доказателства.

Пламен и Ангел имат и още един повод за празнуване. Вече осем години се влачи и делото за отнемане на имущество, което не може да приключи на първа инстанция. Експертите заявили, че работата им е свързана с огромни обеми от документи, които трябва да изследват. Проверката за доходите и разходите на Галеви е за 25 г. назад. Очаква се експертно заключение на вещите лица. Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Галеви е за 5 млн. лв. Дори и той да мине обаче, държавата няма как да си ги прибере.

Източник: http://viaranews.com/2018/01/12/45835642365487568/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!