Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ не се отказва от ратификация на Истанбулската конвенция

Партия ГЕРБ не се отказва от ратификация на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.
Това каза пред журналисти Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи, в централата на партията, предаде БТА.

Надявам се българските социалисти да послушат Сергей Станишев, лидер на европейските социалисти, каза Захариева. Силно се надявам българските социалисти да послушат разума, допълни тя.

През ноември миналата година Европейските жени социалисти организираха протести в Брюксел и на други места с призив всички страни от ЕС да ратифицират конвенцията, колкото е възможно по-бързо, каза Захариева.

Тя припомни, че миналата година Европейският съвет е приел тази конвенция с единодушие, и че тя е на Съвета на Европа.

Много е странно това разминаване в позициите - когато сме в Брюксел я подкрепяме, а когато сме в България, мислейки, че ще имаме политически дивиденти и рейтинг, се противопоставяме, каза Захариева.

Всички абсурди, които се чуват в обществото за конвенцията нямат място в нейните текстове. Там няма текст, който да принуди България да признае еднополови бракове, да въвежда трети и други полове.

Терминът "социален пол" съществува от 70-те години на 20-ти век в социологията. Това означава разчупване на стереотипите за двата пола, които поставят жената в неравноправно и подчинено положение.

Не е вярно и твърдението, че приемането на конвенцията ще принуди България да приема бежанци от всякакъв друг пол, различен от женския и мъжкия, заяви Захариева.

Конвенцията има за цел да покаже, че християнска Европа не приема за нормално жените да бъдат принуждавани да се омъжват насила, да бъдат осакатявани и да бъдат изнасилвани от непознати или техни близки, каза Захариева.

Конвенцията не е приета набързо, а след дебат от 2013 година, посочи тя.

Проучвания в наши десет окръжни съдилища показаха, че 91 процента от убийствата на жени се извършват от мъже, 35 процента от тези убийства са от партньор или съпруг, 25 процента от друг роднина и 31 от друг познат мъж. Само 9 процента от убийствата на жени са от непознат мъж, показва проучването, каза Захариева.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева посочи, че това е документ на Съвета на Европа и той може да бъде приет след широк дебат в Народното събрание.

Конвенцията може да бъде приета и с известни резерви - такова е законодателното предложение на правителството, добави тя.

Големият дебат по документа трябва да се проведе в парламента, смята Цачева. Така или иначе Конвенцията ще бъде подписана от Европейския съюз и, по силата на нашата Конституция, тя ще стане задължителна за прилагане у нас, добави Цачева.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посочи, че конвенцията е срещу насилието над жени и деца. Тя съобщи, че в сряда в 14.00 часа ще има отворен дебат по темата в парламента, на който са поканени всички депутати и представители на неправителствени организации и на вероизповеданията в България.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/ratifikatzia-kabinet-borisov-3-istanbulscata-conventzia-26774497?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!