Tyxo.bg counter

НАСА предложи луд план за Йелоустоун

Related image

Под територията на Йелоустоун, национален природен резерват в САЩ, спи един от най-опасните супервулкани на Земята.
Няколко земетресения в района доведоха до увеличение на магмените изхвърляния, а това се смята за признак за събуждането на супервулкана. Ако Йелоустоун изригне, това ще бъде истинска катастрофа не само за щатите, но и цялата планета.

Според моделите на учените, лавата ще унищожи голяма част от територията на Северна Америка, а заради изхвърлените огромни облаци с вулканична пепел, температурата на Земята ще падне с 21 градуса, а видимостта на стотици километри от изригването няма да е по-голяма от 1 метър.

Ще загинат и значителна част от живите същества, обитаващи планетата ни. За да се избегне такава катастрофа, НАСА предлага наистина луд план. Целта е охлаждане на супервулкана, намаляване на температурата в недрата му с 35 градуса и така предотвратяване на изригването, съобщи Seeker, специализиран портал за наука и проучвания.

За целта е необходимо пробиване на сондаж от около 10 километра в Йелоустоунската калдера и в отвора под налягане да се вкара вода. Тя ще поглъща топлината, ще се превръща във водна пара и ще излиза навън. А ако там се изгради геотермална електростанция, парата ще произвежда и ток.

Според експертите, този процес може да осигури електричество на цялата област в продължение на 10 000 години, при това екологично произведена, без замърсяване на природата. Самият проект ще струва 3.5 милиарда долара, но това е незначителна сума в сравнение с евентуалните щети, ако супервулканът изригне, посочват учените.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/nasa-supervulkan-yeloustoun-26770227?nt=10

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни