Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък!

Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде Агенция „Фокус“.

„Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже, че в никакъв случай България не е най-корумпираната страна“, заяви той. „Проблем с корупцията в България има, но го има и в други страни“, коментира още Жан-Клод Юнкер.

“Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген. България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет. „Никой не би могъл да обогати семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото изискванията не са изпълнени“, уточни председателят на ЕК.

“Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък. Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията, имат това право и задължение“, посочи той.

„Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той.

“От първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция. Доволни сме, че Председателството обръща внимание на Западните Балкани, то се полага на тази сфера“, изтъкна Юнкер.

„Това е 50-тото посещение на зам.-председатели и комисари след началото на мандат. Онези, които пишат, че сме затворени, да знаят, че пътуваме през цялото време“, коментира той.

„Това ясно показва, че много внимателно готвим този специален момент. Това е първото Председателство на България. Следих подготовката и на процеса на присъединяване на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването“, обясни Жан-Клод Юнкер.

„Радвам се, че планът „Юнкер“ работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички“, посочи той.

„Българското Председателство е в ключов момент за Европа. В голяма степен сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското“, уточни председателят на ЕК.

„Ще обсъждаме финансовата перспектива, грижата ни е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, по време на която Съветът отдели твърде много време“, каза още той. 

Предстоят срещи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия в Народното събрание. Жан-Клод Юнкер разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева. 

След това председателят на Комисията и Колегиумът на европейските комисари ще се срещнат с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.

 

Епицентър

Източник:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!