Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тръмп: За какво са ни мигранти от ”мизерни дупки” – ООН нападна Тръм, пречел на емиграцията и смесването на расите

Американският президент Доналд Тръмп е попитал вчера за какво са им на Съединените щати имигранти от "мизерни дупки" като Хаити и страните в Африка.
Тръмп направил този коментар пред сенатора демократ Дик Дърбин и сенатора републиканец Линдзи Греъм, които отишли в Овалния кабинет да известят президента за подробностите на нов имиграционен законопроект, подкрепен от група сенатори от двете партии.

Те се надявали Тръмп да подкрепи споразумението им, с което да бъде сложен край на продължаващия с месеци оспорван дебат за около 800 000 имигранти, дошли нелегално в САЩ, когато са били деца. Белият дом по-късно отхвърли предложението им.

По време на разговора Дърбин обяснил, че споразумението предвижда и други мерки, включително спиране на лотариите за виза за страните от Африка, чиито граждани занапред ще могат да кандидатстват за това по други начини. В текста се предвижда и даване на разрешение на хора, избягали от природни бедствия в родните си страни като Салвадор, Гватемала и Хаити, да останат в САЩ.

"За какво са ни тук всички тези хора от Африка? Тези страни са мизерни дупки", реагирал Тръмп според един от източниците и предложил вместо това, в САЩ да идват хора от Норвегия. Според друг източник президентът поставил и Хаити под този знаменател, предават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на пожелали анонимност източници, цитирани от БТА.

Запитан за думите на Тръмп, говорителят на Белия дом Радж Шах отговори: "Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди страни, но президентът Тръмп винаги се бори за американския народ".

Той иска "да направи нашата страна по-силна, като приеме тези, които могат да допринесат за нашето общество, за растежа на нашата икономика и да бъдат асимилирани от нашата велика нация", допълни Шах.

Според друг източник, запознат с развоя на срещата, Тръмп е попитал защо САЩ трябва да приемат неквалифицирани работници от въпросните страни, вместо да приемат имигранти от страни, които могат да предложат квалифицирани работници. По думите му Тръмп не е искал да обиди никого.

Посланикът на Хаити в САЩ Пол Алтидор заяви в отговор, че думите на Тръмп са "основани на стереотипи" и че президентът или е "неинформиран", или е "необразован".

http://dnes.dir.bg/news/afrika-imigranti-sasht-izbori-2016-26770098?nt=10

ООН критикува Тръм, направил расистко изказване за Африка

ООН окачестви като "расистко" изказването на американския президент Доналд Тръмп, че имигрантите от Африка и Хаити идвали от "мизерни дупки".

Според два източника Тръмп в разговор попитал защо им е на САЩ да приемат имигранти от Хаити и държавите в Африка, които били "мизерни дупки", съобщава Ройтерс, цитирани от Дарик. 

"Това не може да се определи като друго освен като расистко изказване", каза на пресконференция в Женева Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисариат на ООН за правата на човека. 

"Не може да наричаш "мизерни дупки" цели страни и континенти и поради тази причина цялото им население, което не е бяло, да не е добре дошло", каза той.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/afrika-dupka-sasht-izbori-2016-mizerna-26770202?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!