Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин нарежда партийни клонове в кампуси на западни университети

Студенти по време на церемония по дипломиране в университета Цинхуа в Пекин, Китай, 18 юли 2007 г. (Гети Имиджис)

Китайската комунистическа партия затяга хватката около университетите в страната и чужбина. В Китай, неотдавнашна директива на министерството на образованието изисква всички университети, финансирани от чужбина, да установят партийни организации в своите кампуси, писа Файненшъл Таймс на 19 ноември 2017 г., позовавайки се на анонимен източник.

Около 2000 чуждестранни университети са установили присъствие в Китай от 2003 г. насам, когато Пекин позволи съвместни образователни програми с местни партньори.

Няколко американски университета имат кампуси или образователни партньорства в Китай, например Ню Йоркския университет в Шанхай, Колумбийския университет в Пекин (в партньорство с университета Цинхуа) и Питсбъргският университет в Шанхай и Чънду, провинция Съчуан (в партньорство със Съчуанския университет).

Всички такива университети в Китай сега са длъжни да създадат партиен отдел, който ще следи образователните дейности и ще има думата по важни административни въпроси, пише още Файненшъл Таймс. Всеки партиен секретар на подобна организация ще заема пост на заместник-директор и ще има място в борда на доверениците на университета.

Директивата следва неотдавнашните мерки за затягане контрола върху чуждестранните фирми и популярните туристически места в Китай, посредством партийни организации.

Всички компании, опериращи в страната, са длъжни по закон да създадат клонове на партията, които могат да участват във вземането на решения, с цел да се гарантира, че дейностите на компаниите съвпадат с политиката на режима.

Родната партия зад граница

Междувременно, членове на китайската комунистическа партия, учещи в чужбина, са започнали да създават партийни клонове в съответните западни учебни заведения.

Гостуващ професор от Китай в Калифорнийския университет Дейвис неотдавна е решил да създаде партиен клон в кампуса, и е поканил други партийни членове в университета да се присъединят кън него, съобщи Радио Франс Интернасионал на 20 ноември 2017 г.

Поканените да участват в партийния клон са китайски професори от 7 висши учебни заведения: Университета Цинхуа, Джъдзянския университет, Далиенския технологичен университет, Пекинския технологичен университет, Университета в Дзянсу, Нандзинския селскостопански университет и Хохайския университет. Новината е първоначално публикувана на уебсайта на Далиенския технологичен университет, но по-късно е свалена.

Премахнатият материал споменава, че групата е провела среща на 4 ноември 2017 г. по повод 19-ия национален конгрес на партията миналия октомври.

Академикът, стартирал партийната организация, заявява, че желае да промотира клона на партията сред китайските си колеги и съседи, с надеждата да привлече още членове и да организира редовни срещи за обсъждане на партийната идеология.

Когато хонконгският вестник Саут Чайна Морнинг Пост по-късно се свързва с основателя на клона, Му Синсън, за да потвърди твърденията, той заявява, че организацията е закрита. "По-късно разбрахме, че това [установяване на партиен клон] не съответства на местните закони", обяснява Му пред вестника.

Федералните закони в САЩ изискват чужденци, работещи за чуждестранно правителство, да обявят дейността си пред правителството.

От ТheЕpochТimes.com, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!