Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съдят бивш румънски депутат за подкуп от над 5 млн. евро

Бивш румънски депутат е изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) по обвинение, че е взел подкуп от близо 5,3 млн. евро.

Те били дадени във връзка с модернизацията на букурещкото летище Отопени, предаде информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Обвиняемият Марин Антон е бивш депутат от опозиционната Национално-либерална партия и бивш държавен секретар в министерството на транспорта. Бил е и генерален директор на петролната рафинерия Рафо в Онещ. Той получил сумата от 22 760 654 леи (близо 5,3 милиона евро) през 2009 г. от представителя на румънския филиал на международната компания, изпълняваща договора за модернизация на летище Отопени. Представителят е свидетел по делото.

Сумата представлявала комисиона от 3,5% от стойността, с която следвало да се допълни договора по изпълнение на ремонтните работи, посочва антикорупционната прокуратура.

Парите били получени от обвиняемия, за да подпише документацията за "Развитие и модернизация на букурещко международно летище Отопени". Между международната компания и фирма, в която Марин Антон е съдружник, бил сключен договор за подизпълнение, а сумата от 22 760 654 леи била изплатена по банков път в периода 23 юли - 20 ноември 2009 г. за извършване на ремонтни дейности, които в действителност не са изпълнени.

Прокурорите от НДБК са наложили осигурителен запор на имущество на обвиняемия.

По случая има обвинено още едно лице за съучастие във вземане на подкуп.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/sad-podkup-rumanski-deputat-26762460?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!