Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Захарова обвини директора на ЦРУ в лъжа

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини шефа на ЦРУ Майк Помпейо, че е излъгал, че Русия от десетилетия се намесва в изборите в САЩ.

"Най-силното доказателство, че това е чиста лъжа, е това, че през всички тези десетилетия американските специални служби и официални лица нито веднъж не са направили подобно твърдение, нито са поставили подобни въпроси пред Русия", написа тя във Фейсбук по повод телевизионно интервю на Помпейо.

"Нямаше нито една история за това, докато американската избирателна система не направи Тръмп президент. Именно тогава започна всичко това, безпочвените обвинения, търсенето на външен враг, оплакването от "ръката на Кремъл", добави Захарова, цитирана от ДПА и БТА.

В интервю за телевизия CBS директорът на ЦРЕ отговори утвърдително на въпрос дали руснаците са се опитвали да подкопаят президентските избори в САЩ през 2016 година

"Да. Така е от десетилетия", каза Помпейо.

По думите му САЩ имат много врагове, които искат да подкопаят западната демокрация.

"Ние имаме важна функция като част от американския екип за национална сигурност да пазим американските избори безопасни, сигурни и демократични. Усилено работим в тази насока. Така че ще работим срещу руснаците или който и да е друг, който заплашва това", закани се шефът на ЦРУ.

Още през януари миналата година началникът на американското разузнаване Джеймс Клапър и шефът на Агенцията за национална сигурност адмирал Майкъл Роджърс потвърдиха пред сенатската Комисия за въоръжените сили обвиненията, заради които Белият дом наложи санкции на Русия и експулсира включително 35 руски дипломати. Разузнаването смята, че Москва се е намесила в изборния процес, за да помогне на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп да спечели срещу опонентката си от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tzru-lazha-%D0%9Caria-%D0%97aharova-sasht-izbori-2016-26762018?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!