Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Йълдъръм: Следваме целта си за членство в ЕС – Борисов се бори със зъби и нокти Турция да стане член на ЕС

ЕС не трябва да обръща гръб на Турция, а вместо това да възстанови дипломацията и добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието.

Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency в навечерието на визитата си в Истанбул по повод откриването на църквата „Свети Стефан“ след реконструкция, продължила седем години по проект, съфинансиран от двете страни, предаде “Фокус”.

Бойко Борисов е казал още в интервюто, че Реджеп Ердоган му е като брат и за него би направил всичко, те се опитаха да го убият с преврат, а това говори, че някой не иска да има стабилност в Западните Балкани, за което е и Ердоган.

Ако не е той Европа ще е залята с мигранти, той ги държи в Истанбул за сметка на Турция и ние като председателстваме сега ЕС ще направим всичко възможно Турция да отвори отново преговорните глави. – – Влезе ли Турция в ЕС, за което със зъби и нокти се бори брата на Ердоган, ще станат ли всички тези мигранти граждани на ЕС?

Аз вярвам, че Турция ще стане член, те имат икономика, сигурност и напредват демократично всеки ден, затова Европа не трябва да затваря вратата, а да строи магистрали към Турция през България.

Сами виждате, че ние с моя брат Ердоган се разбираме чудесно и сега когато си имаме тръба за газ от Турция към България ще видите, че цяла Европа ще погледне благосклонно на него, защото той е не само приятел на България, но и на Европа. Той е избран на демократични избори в Турция и ЕС трябва да помогне да приобщим Турция към съюза, защото само с тяхно участие можем да обединим Балканите.

Същевременно Борисов подчерта, че ЕС не трябва да обръща гръб на Турция.

„Ние, както ЕС, така и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна сила на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса“. „Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието”, добавил премиерът на България.

Според Бойко Борисов България и Турция са братски страни и в миналото са живели заедно в една империя и са се разбирали отлично, ако днес градим Европейска империя по примера на нашите предци, то Турция трябва да е в нея и никой не трябва да и обръща гръб, подчертал още веднъж в края на интервюто Борисов.

Източник: Xak News

Йълдъръм: Следваме целта си за членство в ЕС

Турция с решителност преследва целта за членство в ЕС и председателството на България на ЕС ще улесни сътрудничеството в това отношение и ще ускори този процес.
Това каза министър-председателят на Република Турция Бинали Йълдъръм по време на откриването на реставрираната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде „Фокус“.

Според него днес в Европа по отношение на религиозните вярвания няма необходимата толерантност и все повече се отстъпва място на чувствата, които разедидиняват.

„Разединяването между религиите се увеличава в Близкия изток. От хиляди години насам живеят хора от различни религии и те се превръщат в цели заради своите религиозни убеждения. Всички тези тенденции се превръщат в ислямофобия, нетърпимост към исляма и все по-голям национализъм. В западните страни за съжаление това става все по-видно в днешно време“, каза той.

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-es-turtzia-evropeyski-parlament-metezhat-turtzia-26758116?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!