Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов да не се хвали с митниците, загубили сме 2,4 млрд. лв. от контрабандни канали, които работят за върхушката на ГЕРБ

За година има хванати 4 камиона с незаконни цигари. Ако премиерът твърди, че сме намалили със 7% контрабандата на късовете, то трябва да означава, че 50 на сто от хората са спрели да пушат.
Шефът на Агенция митници Георги Костов няма да даде нито едно интервю, защото няма какво да каже пред фактите, че губим милиарди. След побоя не са ме заплашвали.
Документите и записите, които имам още от първото правителство на ГЕРБ и които съм дал в полицията. удариха спирачка на поръчителите ми, каза пред BIG5 Григор Здравков от легия „Антимафия“.
– Г-н Здравков, има ли успех правителството в сектора на митниците за 2017 г., както неведнъж и самият премиер се хвали?
– Изпълнението на плана в сектора на митниците е 0:0. Т.е., няма никакъв смисъл от промяна в митниците, след като се изпълнява планът. Това ръководство се характеризира със следните няколко отрицателни черти: то е първото, което не можа да направи абсолютно никакви промени в митниците, беше сменен само един началник във Варна, след като имаше акция на ГДБОП за голям контрабанден канал на китайски стоки, където бяха замесени митнически посредници. До тук влезли в сила присъда обаче няма. Това ръководство е първото, което не може да накара да заработи системата.

На най-голямата „лапачка“ – ГКПП „Капитан Андреево“, в момента почти всички конкурси за шефове на смени се провалят, а парадоксалното е, че ръководството на праща шефове от „Калотина“, която се намира на другия край на България. За мен не означава, че корупцията е прекратена, а просто се затваря един канал. Т.е., стоката, влязла от Турция за Европа минава през Румъния или през Сърбия и затова хората от „Калотина“ поемат и Капитан Андреево, за да са сигурни, че няма да има издънки. Бай-големият канал за трафик на цигари, който минаваше през Турция в България минаваше по същото трасе – Калотина – Капитан Андреево. Той беше разбит от турските служби преди две години.
– Ще се отрази ли негативно негативната картина на председателството ни в ЕС или поне за 6 месеца нашите служби ще успеят да овладеят нещата?
– По отношение на председателството ни, Европа продължава да ни възприема като един от най-големите транзитни пунктове за нелегални цигари към ЕС. Ако това, че премиерът Бойко Борисов се хвали как контрабандата е намаляла със 7% е вярно, би трябвало 50 на сто от българите да са престанали да пушат само през 2017 г. Другото фрапиращо е, че митницата след масирани акции за борба с контрабандата е успяла да хване 4 камиона с цигари. Става дума за 36,5 млн. къса, което означава точно три камиона и половина… Част от цигарите, които се продават в България се произвеждат на манифактурен принцип в гаражи, в т. нар. частни фабрики от нарязания тютюн. През 2016 г. според статистиката на Агенция Митници, са задържани 51 тона, а сегашното ръководство е хванало 16 тона. Разликата е в пъти по-малко. Сегашният шеф на митниците Георги Костов е бил и главен секретар на МВР, т.е. неговата силна част би трябвало да е борба с контрабандата. Както виждаме обаче този сектор меко казано ни куца.
– Успяваме ли поне да се справим с наркотиците?
– Проблемът с наркотиците е много голям. Агенцията се похвали, че е задържала рекордна пратка хероин от 400 кг. Тук обаче има един съществен въпрос. Защо хероинът, който хващаме и е 2% от този, който минава през границите ни, е задържан на изхода? 80% от наркотика влиза от „Капитан Андреево“, а останалите 20 на сто са от Турция. На вход ние нямаме хванати големи количества хероин, а по-скоро на Дунав мост и на Дунав мост 2. Това означава, че продължава да си действа престъпна схема. Няма организирана престъпна група, която да пуска 200-300 кг. хероин само на късмет и на шанс. Проблемът с амфетамините ни също е много голям. В цяла Европа се коментира, че ние сме най-големите производители. Голяма част от тях достигаха и до терористичната организация ИДИЛ. В същото време не сме хванали и 20 кг. амфетамини. Статистиката ще излезе след няколко дни и ще видите, че съм прав. 15-20 кг. амфетамини е горе-долу потреблението за една седмица в София. Що се отнася до кокаина, вашите читатели не са чували за мащабни акции за задържани 20-50 кг. От няколко години Държавният департамент и Европа ни посочват като основен портал за внос на кокаин. Под „вещото“ ръководство на Георги Костов в Бургас и Варна се хвалят, че са хванали 0 грама кокаин, а в същото време службите казват, че влиза точно от там. Ние не внасяме марихуана, която е приоритет на МВР.
– Какво сме загубили като финансови потоци от целия апокалипсис по границите, който описахте?
– От всички политици научихме, че от горивата се губи 1 млрд. лв. годишно от акция, а като сложим ДДС, стават 1,2 млрд. лв. От тази сума, откакто имаме ново ръководство в митниците, то не е направило така, че да събере поне 10%. Количествата на горивата са малко по-високи от 2016 г. Експертите отдаваме това да речем на твърдението на Борисов, че икономиката нараства. От цигарите страната ни губи още близо 1 млрд. лв. без ДДС. До тук 2,4 млрд. лв. ги няма в държавата. Това, което Бойко Борисов говори, че сме събрали 4 млрд. лв. отгоре, е меко казано неточно. Това, което казвам, е официална статистика. Хубаво е да чуем, че сме се преборили с контрабандата на цигари, но аз не съм чул да е разбит голям канал и да бъде хванат някой бос. Последната шумотевица, за която и BIG5 писа, е т. нар. „Паскал“. Това се случи преди 2 години. Оттогава има затишие. Изводът за мен е, че каналите са преразпределени чисто политически, а парите от тях стигат до управляващите, които в момента са върхушката на ГЕРБ. Това е ясно и за МВР, както и за ЕС. Затова навсякъде ни споменават като най-корумпираната страна.
– Трябва ли незабавно да бъде сменен Георги Костов и да се назначи нов шеф на митниците?
– Първо Георги Костов не трябваше да бъде назначаван. Със същия успех можеха да го направят шеф на АЕЦ „Козлодуй“. Когато финансовият министър Владислав Горанов го презентираше, твърдеше, че е много запознат с корупцията и контрабандните канали. Не виждам какво прави Костов в митниците. Той беше отстранен, защото се твърдеше, че е оказал натиск на свои колеги от служебното правителство. Костов обжалва тази заповед на служебния кабинет, но обжалването му беше отхвърлено от съда. Това за мен означава, че уволнението му е било правомерно и е недопустимо да оглавява митниците. Няма нищо лошо в това да си прави екип, но на конкурс за шеф на едно от най-важните звена – Митническо разузнаване и разследване, се явява единствено приятел на Жоро Костов, който е негов зам.-шеф, и печели конкурса. За първи път в историята на митниците някой иска да отиде от замшефско място на по-нисък пост. По този начин се правят конкурсите в Агенция „Митници“. Последният интересен случай беше преди два месеца. Беше спрян бус с маркови стоки на „Капитан Андреево“, оставя се в гаража запечатан, докато дойде другата смяна, за да го провери. През нощта митничарите, без да се притесняват от камерите, връщат цялата контрабандна стока на собственика, тъй като са поели ангажимент. На другия ден, когато идва смяната, се оказва, че микробусът е разпломбиран и почти празен. Агенция „Митници“ крие тази много показателна случка, която показва как се работи. Попитайте ръководството да видим какво ще ви отговори…
– Успяваме ли да се справим с каналджийството при мигрантите?
– Говорим за хора, които минават през митническите пунктове. Някои от тях са с фалшиви документи. Бежанският поток е намалял, доколкото се съобразява с метеорологичните условия. Не трябва да забравяме, че има образуващи се лагери в Сърбия и около Сърбия. Тези хора са минали през България, а не през Гърция.
– Вие пострадахте, след като бяхте нападнат на улицата. До къде стигна разследването по този случай?
– Служителите от СДВР направиха всичко възможно да прекратят случая и да го обявят за случай с неизвестен извършител, тъй като в началото на разследването можеше да се стигне до покровителите на извършителите, които в момента са в ръководството на ПГ на ГЕРБ. Полицаите прецениха, че са прекалено малки в системата на МВР, за да довършат разследването, въпреки че са им дадени три имена и ЕГН на поръчителите. Най-големият куриоз е, че човека, за когото твърдят, че е поръчител, не бил в деня и в часа на побоя в квартала. По-голяма простотия от това аз не бях чувал. Става въпрос за Митко Стефанов – Каратиста. Той е на пряко подчинение на един влиятелен човек от ГЕРБ, който е известен с многото си апартаменти. Всичко е свързано с контрабандните канали, за които ви разказах.
– Получавали ли сте след това нови заплахи?
– Няма как да имам заплахи, тъй като документите, които съм предоставил и се „загубиха“ в СДВР, са достатъчна спирачка, за да имам още заплахи. Те обвързват управляващите от ГЕРБ с контрабандни цигари. Имам и аудио записи, както и снимки на човека, който ме е поръчал.
– Над какво работите в момента?
– Занимавам се с анализи и пътувам доста в страни от ЕС. Тепърва ще излизат неща за Георги Костов. Ще направя всичко възможно партньорите ни от ЕС и от службите, докато има техни представители в България, да разберат точно как се управляват митниците и кои са виновниците, независимо за кой период и за кое правителство става въпрос. Например, между 5-7 души поддържат големите канали за горива. Оказва се, че „големият монополист“ „Лукойл“ няма нищо общо с това, колкото и популистки да звучи. Компанията има полза да е монополист, но няма сметка да има контрабанда за гориво, защото губи от това. В Северна България например пък няма измервателни уреди и буквално може да внесете танкер с гориво. Всичко това е покровителствано от митничари, политици и полицаи. Шефът на Агенция Митници не дава интервюта, защото няма какво да каже. До края на своя мандат сигурно няма да го чуем.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/01/24.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!