Следвайте "Буднаера" в Телеграм

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните две години

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните две години. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.
Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст. 

В извънболничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям, отбелязва БНТ.

За последните 20 години акушерките са намалели наполовина. 

В "Майчин дом" свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за обучение и може да подбира кадри директно от университета, въпреки това трудно намират акушерки и медицински сестри.


"Започваме от това, че са ни все още ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че относително малък е приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри", споделя Росица Георгиева - главна акушерка на СБАЛАГ "Майчин дом". 


През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти. 

"Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме така, защото това е една доста отговорна професия", признава проф. Галина Чанева - ръководител на катедра "Здравни грижи" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет-София. 

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация за европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години. 

"В рамките на близките 5 до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на две-три места да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата", алармира Петя Найденова - зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 

Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева. 

Източник: dnes.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!