Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медии в Букурещ: Българи искат в Румъния!

Румънски медии съобщават с изненада за инициатива за присъединяване на три български области към Румъния.
Редица румънски медии публикуват информацията, че жителите на три области от Северозападна България, недоволни от корупцията в страната, биха искали да се организира допитване до гражданите с оглед получаване на автономия в рамките на България или обединение с Румъния.

Идеята е представена от Борис Каменов, лидер на "сепаратистко" движение в областите Видин, Враца и Монтана, пред българската Нова телевизия, съобщават румънските медии.

"Българи искат в Румъния! Три области при съседите искат да станат част от нашата страна", посочва в заглавие вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА. "Изненадващо съобщение от България. Три области искат присъединяване към Румъния", пише "Адевърул".

Информацията е съобщена и от телевизия Диджи 24, която я определя като "отзвук на борбата с корупцията в България". Телевизия Бе1 определя "ситуацията като безпрецедентна".

Вестник "Евениментул зилей" смята инициативата за "изключително сериозна". Информационният сайт "Щир пе сурсе" (Новини от източници - на бълг. ез.) пише за "неочакван референдум в България".

Идеята, представена от Борис Каменов, е отразена и от други румънски печатни и електронни медии. Каменов заявил, че една от причините за тази инициатива е корупцията в България.

"Не би трябвало да бъдем съучастници в корупция", заявил той и добавил, че жителите на Северозападна България винаги са се борили за "реална демокрация". Запитан за причината, поради която трите области от Северозападна България биха искали да станат част от Румъния, Каменов отговорил без никакво колебание, че румънската съдебна система е по-ефективна. "Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана", заявил Каменов, цитиран от румънските медии.

Инициаторът на сепаратисткото движение заявил, че ще представи на Румъния предложение за присъединяване, след като регионът получи независимост. Запитан дали трите български области ще станат като Барселона, Каменов отговорил, че Северозападна България има нужда от "мъж като Пучдемон" - уволненият премиер на Каталуния и организатор на референдума за независимост на региона.

Друг "сепаратист" казал, че подкрепя инициативата, защото в този регион на България не съществува никаква икономическа активност. "Работим в Козлодуй, в Пловдив, в други градове, тук няма нищо", казал мъжът.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rumania-referendum-severozapad-26752456?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!