Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ строят 6 нови военновъздушни бази в Източна Европа срещу руската агресия

Съединените щати ще инвестират 214 милиона долара в авиобази в Източна Европа, с цел сдържане на руската агресия, съобщава Аirforce times.

Бюджетът за отбрана, подписан от президента Доналд Тръмп, разрешава на държавния секретар на военновъздушните сили да купува земя и да строи военна инфраструктура извън територията на САЩ. Планът за тази година предвижда строителство на обекти в Румъния, Унгария, две бази в Словакия, Естония, Латвия, Исландия и Норвегия.

Средствата са част от Европейската инициатива за сдържане, създадена няколко месеца след анексирането на Крим от Русия и последвалото насилие в Източна Украйна, където Русия подкрепя сепаратистите и до момента.

"Финансирането за инициативата увеличава нашите възможности за сдържане и защита от руската агресия, както и засилване на участието на САЩ в колективната защита на нашите съюзници от НАТО", коментира майор Хуан Мартинес от Европейското командване на САЩ.

В тези бази ще бъдат разполагани високотехнологични стелт-самолети F-22 Raptor и F-35 Strike Fighter и разузнавателни единици, които ще бъдат в състояние да откриват и проследяват руски подводници в Северно и Балтийско море.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/sasht-stroyat-6-novi-voennovazdushni-bazi-v-iztochna-evropa-sreshtu-ruskata-agresiya

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!