Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пенсионери заведоха колективен иск за Геноцид в Люксембург срещу България

През април 2013 година близо 200 човека пенсионери положиха подписите си под колективен иска срещу България за Геноцид. Желаещите да положат подпис бяха хиляди, но вносителите на иска прецениха, че 182 подписа са достатъчни.

Тогава медиите писаха следното или по точно отразиха пресконференцията свикана от Велина Попова журналист в радио БНР - Стара Загора.

Асоциацията на пенсионерите е внесла колективен иск в Европейския съд в Люксембург. Това обявиха днес на пресконференция в Стара Загора вносителите - Венелина Попова, адвокат Александър Желязков и членове на асоциацията. Под него стоят и подписите на 182 души.

Причината за действията им е, че голяма част от тях получават пенсия до 200 лева, която е под официалния праг на бедност, обявен у нас. Според данни на Националния статистически институт той е 236 лева.

Завеждаме този иск, като искаме от европейския съд да признае противоречия на българската осигурителна система, на Кодекса за социално осигуряване и неговата методика за определяна размера на пенсията, в тази част в която допуска пенсия под прага на бедност за противоречащи на Европейската социална харта, на собствената ни Конституция, съобщи адвокат Александър Желязков, вносител на иска.

Задавах въпроса на три правителства и отговор не получавах или той бе: пари няма. Затова мисля, че този иск е изключително справедлив и вярвам, че с Божията помощ той ще бъде приет от Европейския съд, ще му бъде даден ход и смятам, че рано или късно справедливост ще има, каза журналистът Венелина Попова, един от инициаторите на иска.

От тогава минаха четири пълни години и нито една медия не се интересува какво се случи с иска и защо не се дава ход на делото, което ще прати всички политици упражнявали Геноцид в България в продължение на години до ден днешен директно на подсъдимата скамейка в ХАГА. Няма да обясняваме сега защо на медиите им е забранено да се коментира темата, но ви обещаваме, че по време на Европредседателството най - накрая това дело да тръгне и да види цяла Европа какви хора управляват и председателстват Европейският Съюз.

Източник:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!