Следвайте "Буднаера" в Телеграм

През 2018 г. Манолова тръгва на битката срещу свръх привилегиите на банките в защита на гражданите

България е единствената европейска държава, в който няма Закон за гражданската несъстоятелност
За 2018 г. това е битката срещу свръх привилегиите на банките в защита на гражданите като длъжници и ползващи кредитите на банките, както и Закона за частния фалит.
Такъв приоритет за следващата година определи за своята администрация омбудсманът Мая Манолова.
„България е единствената европейска държава, в който няма Закон за гражданската несъстоятелност. Това е много нечестно и съсипва живота и съдбите на десетки хиляди българи. От друга страна не е добре за икономиката, за климата в България“, заяви тя.
„Ще се занимаваме и със всичко друго, за което институциите дадат повод на гражданите“, коментира Мая Манолова. „2017 година беше много кратка, мина бързо в състезание с проблемите. Колкото повече проблеми решавахме, толкова повече проблеми и жалби се появяваха“, посочи тя.

„През 2018 година очаквайте от омбудсмана неочаквани каузи. При нас няма предварителен план, една малка част от нещата, с които се занимаваме са предварително планирани“, каза още омбудсманът.
"Към мен като омбудсман до обяд на 28 декември са се обърнали 34 727 души с жалби и сигнали в приемната, по телефона или през „Фейсбук“. Расте броят на хората, които търсят помощ и подкрепа от институцията на омбудсмана", допълни Манолова, цитирана от Фокус.
„Това, може би, е обяснимо заради начина, по който живеят българите днес. Предвид високомерието, а често и безсърдечието на институциите хората имат нужда от някой, който да ги подкрепи в труден момент. Това се опитваме да бъдем ние - екипът на омбудсмана“, заяви тя.
„Най-често хората се оплакват от монополните дружества, Топлофикациите, енергоснабдителните дружества, ВиК и мобилните оператори, доставчиците на интернет, банките и кредитните институции, за високи лихви и обявяване на кредити за изискуеми, за тормоз от частни съдебни изпълнители, от невъзможността човек да започне на чисто през процедура за личен фалит, която единствено в България не е законово уредена“, обясни Мая Манолова.

Източник: NBox.bg

Източник: http://www.gudelnews.com/2017/12/2018_28.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!